"Nijedna kazna neće nam olakšati bol": Danas nastavak suđenja za Jovaninu smrt, majka neutešna

Jovana je stradala u novembru, u saobraćajnoj nesreći koju je izazvao pijani vozač

Foto: Privatna arhiva

Suđenje Mladenu Gligiću (20), koji se tereti da je vozilom "volksfagen golf" izazvao udes u kojem je poginula Jovana Petković (25), biće nastavljeno danas pred Višim sudom u Nišu. 

- Kad je umrla Jovana, umrli smo svi mi, naš život je postao pakao. Osećamo se kao voz koji je iskočio iz šina u provaliju. Još nemamo snage da dođemo na suđenje i da se suočimo sa tim mladićem koji nam je usmrtio ćerku. Naša bol je prevelika i nijedna kazna koju će sud izreći, neće nam je olakšati - kaže Jovanina majka Vesna Petković.

Jovana je samo par meseci pre tragične smrti odbranila master na niškom Građevinsko arhitektonskom fakultetu i planirala je da sa momkom živi u Beču, gde joj borave roditelji.

- Jovana je bila dete puno snova i velikih planova. Koliko toga je postigla, koliko neprospavanih noći je bilo iza nje da bi ostvarila sve što je želela. Svakome je svoje dete najlepše i najbolje ali Jovana je zaista bila takva. Na fakultetu su kazali da je njen master rad bio najbolji koji su ikada videli, nuđene su joj doktorske studije. Međutim, ona je odlučila da dođe kod nas, čekao je posao u firmi gde joj radi otac. Sa tolikim znanjem i takvom lepotom otišla je pod zemlju zbog pijanog mladića. Sve planove, sve želje, ponela je u grob. Volela je da putuje, da se druži... Bila mi je najbliže biće, ne samo ćerka, nego i sestra i drugarica... Na duši će taj momak nositi sve nas, jer ovakav gubitak se ne može preboleti - jada se Vesna.

Podsećamo, Glgić se tereti da je vozilom "volksvagen golf" na raskrsnici Bulevara Nemanjića i ulica Pariske Komune i Boška Buhe, prošao kroz crveno svetlo na semaforu brzinom od 101 km/h i udario u "BMW" kojim je upravljala pokojna devojka. Ustanovljeno je da je u trenutku nesreće u krvi imao 1.38 promila alkohola usled čega je bio apsolutno nesposoban za bezbedno upravljanje vozilom. Od siline udrca "BMW" je prešao preko razdelnog ostrva i udario u stub saobraćajne signalizacije a devojka je zadobila teške telesne povrede unutrašnjih organa i višestruke prelome kostiju od kojih je preminula u niškoj bolnici posle osam dana.

Mladen se na prvom glavnom pretresu branio tehničkom neispravnošću vozila.

- Prethodno sam bio na rođendanu, otišao sam do tamo taksijem, a do kuće me je vratio drug. Sa njim sam hteo da se provozam, seli smo u "golf", vozio sam potpuno bezbedno. Do mesta nesreće prošao sam nekoliko semafora, stajao sam na crveno i prolazio na zeleno svetlo, bez ikakvih problema. Kada sam stigao na četrdesetak metara od te raskrsnice, počeo sam da postepeno kočim. Kada sam prišao semaforu, shvatio sam da se auto ne zaustavlja već čak dobija ubrzanje. Naglo sam zakočio a noga mi je propala do patosa i posle toga se ničega više ne sećam – opisao je udes Gigić.

Na današnjem suđenju trebalo bi da budu saslušani svedoci nesreće a najavljeno je da bi svoj nalaz i mišljenje trebalo da iznesu i veštaci saobraćajne struke.

(Telegraf.rs)