Devojčice se izgubile u šumi iznad Niške Banje: Tačno su znale šta treba da urade kako bi ih našli

Devojčice su pozvale policiju i vatrogasce, koji su ih potom spasili

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pripadnici Vatrogasno spasilačkih jednica uz asistenciju niške policije, spasili su sinoć dve tinejdžerke koje su se izgubile na području brda Koritnjak nedaleko od Niške Banje. Devojčice uzrasta trinaest i četrnaest godina iz samo njima znanih razloga, skrenule su sa pešačke staze i odlutale u nepristupačni deo brda i više nisu mogle nazad. Kada je pala noć, deca su pozvala vatrogasce i poslala im lokaciju na kojoj se nalaze, pa su vatrogasci i policija pohitali u Nišku Banju i tinejdžerke bezbedno spustili u podnožje Koritnjaka.

Milan Đorđević, vođa vatrogasno spasilačkog odeljenja koji je rukovodio spasilačkom akcijom, kaže da su oko 20.30 sati dobili telefonski poziv od devojčica.

- Bile su uplašene, plakale su i molile da dođemo po njih. Kazale su da ne znaju gde se nalaze, da su u blizini neke velike stene i da nemaju drugi orijentir koji bi omogućio da ih precizno lociramo. Dao sam im broj mog mobilnog telefona i rekao im da mi pošalju lokaciju, one su iskoristile Google aplikaciju, šerovale je i poslale mi link pa smo odmah krenuli ka Niškoj Banji. Neprestano smo sa njima bili na vezi, smirivali smo ih, govorili smo im da je važno da su nepovređene i da ćemo uskoro doći do njih – opisuje Đorđević spasilačku akciju.

Ispostavilo se da su deca samo kilometar od hotela „Zelengora“ ali da je zbog karakteristika terena, do njih bilo veoma teško doći.

- To područje je veoma strmo a kretanje otežava i to što je zemljana površina prekrivena lišćem i prašinom pa je bilo veoma klizavo. One su se popele na tu liticu i više nisu mogle ni gore niti dole. Dozivali smo ih, a one su uključivale bliceve na telefonima što nam je omogućilo da ih lociramo. Kad su nas videle, ponovo su se rasplakale ali od radosti. Kazao sam im : - Deco, šta radite ovde u ovo doba ? Ja sam jednu uzeo u ruke a moj kolega drugu i spustili smo ih dole gde su bili policija i roditelji jedne od devojčica – priča Đorđević.

Marija Ranđelović, oficir odeljenja policije u PU Niš objašnjava da su na poziv vatrogasaca tri policajca otišla u Nišku Banju i sve vreme bila uz zabrinute roditelje.

- Kad su deca sišla, sa njima smo obavili razgovor i ustanovili da se nije dogodilo ništa što bi zahtevalo našu intervenciju pa su tinejdžerke otišle kućama – kazala je Ranđelović.

Vladica A. otac jedne od devojčica koje su mimo svoje volje ostale na brdu, izrazio je zahvalnost spasiocima.

- Nismo ni znali šta im se desilo dok nas vatrogasci nisu pozvali i obavestili nas da su tražile pomoć. Mnogo smo bili zabrinuti, kada smo ih čuli telefonom bilo nam je lakše ali smo odahnuli tek kada smo ih videli u rukama vatrogasaca – kazao je Vladica.

(Telegraf.rs)