Rebić: Siguran sam da će Belivuk i njegova ekipa biti u zatvoru narednih 30-40 godina

Saslušanje Veljka Belivuka i njegove kriminalne grupe počelo je sinoć u 22 sata i još traje

Printskrin: Youtube/Novo jutro

Direktor policije Vladimir Rebić bio je gost Novog jutra na televiziji Pink, gde je pričao o aktuelnom slučaju hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.

Rebić je izjavio da je protiv Veljka Belivuka i njegove ekipe pronađeno dosta dokaza i da je, na ovaj način, zadat težak udarac ovoj kriminalnoj grupi i poslata poruka da nijedan klan ne može i neće biti jači od države.

Rebić je rekao šta očekuje nakon saslušanja Belivukove kriminalne grupe pred Specijalnim sudom u Beogradu. Direktor policije je uveren da će Belivuk i njegova ekipa, kako je rekao, ostati iza rešetaka narednih 30 do 40 godina.

- Ja sam potpuno siguran da će Belivuk i njegova ekipa se naći iza rešetaka, i verujem da će biti tamo narednih 30, 40 godina, ali isto tako je važno da se seku tokovi, da dok su oni u zatvoru iseku ti finansijski tokovi i da se jednom za svagda ugasi ta grupa - rekao je Rebić.

Ističe da je hapšenje Belivuka i njegove ekipe produkt višemesečnog rada. Podaci su sistematično prikupljani, analizirani, a fokus rada bio je i nestanak ljudi tokom 2020. godina.

- Imamo saznanja ili pretpostavke da su ta lica lišena života – kaže Rebić.

Dodaje da su sagledavane međusobne likvidacije dva najjača klana, kako u Srbiji, tako i u zemljama Evrope, elaborirani su modovi rada, sukobi ovih većih klanova sa manjima i slično, navodi direktor policije.

Kako kaže, građani uglavnom iz straha nisu prijavljivali „reketiranje“, ali zasad postoje čvrsti materijalni dokazi o trgovini narkoticima i nedozvoljenom držanju oružja i eksplozivnih naprava, za šta preti kazna i do 12 godina. Očekuje da se u narednom periodu dokažu i druga, teža krivična dela, za koja postoje saznanja, ali ne i čvrsti dokazi. Stoga, kako kaže, o njima ne želi podrobno ni da govori. Optužnica će, kada stupi na snagu, biti čvrsta, kaže Rebić.

Policija, dodaje, istražuje kako je moguće da se na stadionu Partizana nađe bunker koji je grupa Velje Nevolje zauzela i koristila za obučavanje.

- Oni su „radili“ pod paravanom navijačke grupe, a imali su i firmu za obezbeđenje koja je, takođe, bila predmet kontrola. Uspeli su da, kao navijačka grupa, dođu do prostora na stadionu, gde su čuvali drogu – kaže Rebić za Pink.

Ističe da je i na Marakani nađena izvesna količina droge, a da će istraga pokazati ko ju je tu ostavio.

Govoreći o strahotama koje je grupa Velje Nevolje činila, direktor policije ističe da su operativni podaci ukazivali na to da su se one dešavale, ali dokazi nisu postojali. Pristupilo se, kaže, ozbiljnom radu i da su službe na putu da dokažu krivična dela za koje se sumnja da ih je ova grupa činila.

- Verujem da ima materijala da se dokažu i najteža krivična dela – kaže Rebić.

Uveren je i da će iz „tvrđave“ Velje Nevolje biti izneti određeni dokazi koji će pomoći u rasvetljavanju zločina koji se povezuju sa Belivukom. Rebić najavljuje još hapšenja.

- Ovo je samo početak i u narednom periodu građani mogu da očekuju da će se nastaviti aktivnost na prikupljanju dokaza protiv Belivuka, ali sam siguran i da će se otvoriti novi frontovi i da ćemo rešiti i druge organizovane kriminalne grupe. Aždaji je glava otkinuta i sada su ostali samo pipci – kaže Rebić za Pink.

Podsetimo, Veljko Belivuk je pre dva dana uhapšen u velikoj zajedničkoj akciji MUP-a i BIA, sa njim je priveden i njegov najbliži saradnik Marko Miljković. Oni se terete za ubistva i najteža krivična dela.

Video: U pratnji 22 vozila, blokirana cela trasa od Makiša do Ustaničke ulice: Belivuk i ekipa u tužilaštvu

(Telegraf.rs)