Vozač "Nišekspresa" koji je izazvao stravičnu nesreću u kojoj je poginulo osmoro, osuđen na 8 godina

Izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom D kategorije u maksimalnom trajanju od pet godina

Foto: Telegraf/D.K.

Milan Zdravković (33) iz aleksinačkog sela Nozrina, vozač autobusa "Nišekspresa" koji je 21. decembra 2018. godine na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kod Niša izazvao stravičnu saobraćajnu nesreću, pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora. Na taj način Apelacioni sud je potvrdio odluku Osnovnog suda od 3. marta ove godine kojom je Zdravkoviću za smrt osam osoba i povređivanje 30 putnika izrečena najstroža kazna koju zakon propisuje za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom D kategorije u maksimalnom trajanju od pet godina.

Apelacioni sud odbacio je žalbe koju su na prvostepenu odluku podneli Zdravković i njegovi branioci zahtevajući da bude oslobođen, da mu se ublaži kazna ili da se predmet vrati na ponovno odlučivanje. Žalioci su zamerili prvostepenom sudu da nije cenio sve dokaze izvedene na glavnom pretresu, posebno uticaj loše preglednosti i vidljivosti, te značaj doprinosa mašinovođe nastanku nesreće, kao i propusta Železnica Srbije zbog nepostojanja tzv. Trougla preglednosti i svetlosne signalizacije.

Međutim, mada je prihvatio da je bilo propusta na strani mašinovođe kao i da saobraćajna signalizacija na pružnom prelazu nije bila potpuna, Apelacioni sud je smatrao da ove činjenice nisu bile od presudnog uticaja na saobraćajnu nesreću.

- Na osnovu iskaza mašinovođe, video zapisa, izjava oštećenih i veštaka, smatramo da je vidljivost bila dobra. Nepostojanje Trougla preglednosti i svetlosne signalizacije predstavlja propust u obezbeđivanju bezbednosti pruge ali nisu uticali na mogućnost da vozač zaustavi autobus ispred Andrejinog krsta i znaka za obavezno zaustavljanje. Ovo tim više jer se radi o profesionalcu koji je i ranije vozio ovom trasom - navodi Apelacioni sud i naglašava da je uvidom u video zapis ustanovljeno da Zdravković nije pogledao levo i desno pre nego što je krenuo preko pruge da bi se uverio da može bezbedno da je pređe.

Konstatuje se da je mašinovođa Vladica Rakić vozio brzinom od 60.34 kilometara na čas iako je maksimalno dozvoljeno 50, te da je samo jednom dao zvučni signal ali da ovakvo njegovo postupanje nije osnovni uzrok nesreće.

Mašinovođa je uočio autobus na razdaljini od 132.5 metara ali nije mogao da zna da se on neće zaustaviti. Opasna situacija je nastala kada se nalazio na udaljenosti od 89.8 metara od pružnog prelaza, to je bio poslednji trenutak za kočenje, ali je mašinovođa kočnicu pritisnuo tek na 27 metara od pružnog prelaza.

Veštak smatra da bi do udesa došlo i da je ranije kočio, ali da bi u trenutku udara u autobus brzina bila 44.82 km/h, pa bi posledice bile manje - navodi se u odluci Apelacionog suda.

Obrazlažući odluku o potvrđivanju maksimalne kazne, sud je naveo da je uzeo u obzir doprinos mašinovođe kao da je reč o mladom čoveku koji nije osuđivan i izrazio je kajanje. Međutim, smrt osam i povređivanje 30 lica, od kojih su mnogi deca koja su išla u školu i zaposleni koji su putovali na posao, posledica su koja zahteva najstrožu kaznu.

Otac preminule tinejdžerke: Presuda mi ništa ne znači

Srećka Kocića iz sela Čokot, oca sedamnaestogodišnje Marijane koja je stradala u autobusu smrti, pravosnažna presuda nije utešila.

- I doživotnu da su mu dali, i da se sam obesio, mom detetu to ništa ne bi značilo, moju Marijanu ništa ne može ni da vrati ni da plati. On je glavni krivac, ali bilo je propusta i na strani mašinovođe i Železnica Srbije jer pružni prelaz nije bio adekvatno obezbeđen. Doživotno ćemo tugovati za Marijanom, nijedna kazna za njenu smrt ne bi bila dovoljna - kazao je očajni čovek.

Neutešni Srećko Kostić, otac preminule Marijane, Foto: D. K.

U nezapamćenoj nesreći na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29.decembra 2018. a nekoliko dana kasnije i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela. Poslednja žrtva, Lena Ilić (16) preminula je u KC Niš 17. maja prošle godine.

Video: Sablasni prizor u Međurovu: Voz prolazi pored mesta koje je uzelo osam života

(Telegraf.rs)