Troje bankara iz Niša, Pančeva i Novog Sada ukralo skoro milion evra: Svako razradio svoju prevaru

Ukupno su dobili 14 godina zatvora, a skoro svako od njih je imao svoj način da klijent ne "provali" da pare nestaju

Foto-ilustracija: Shuterstock

Bankari iz Niša, Novog Sada i Pančeva, u poslednjih nekoliko godina prisvojili su nelegalnim radnjama, a na štetu klijenata, odnosno građana ukupno oko milion evra. Za njih se dosad saznalo. Princip je za sve uglavnom bio isti, uzimanje novca od klijenata, odnosno građana, a svako od bivših radnika banaka imao je svoj sistem pomoću kojeg je dolazio do materijalne dobiti.

Poslednji i najsveži primer dolazi nam iz Niša, gde je bivši bankar Aleksandar Arsenijević (35), osuđen na 4 i po godine zatvora jer je od 18. juna 2014. godine do 9. novembra 2016. godine nezakonito prisvojio 196.560 evra i 5.345.392 dinara. On se teretio za nesavestan rad u privrednom poslovanju, jer je sa računa klijenata banke podizao novac koji je zadržavao za sebe.

Na sudu se branio govoreći da je sve počelo 2013. godine kada se u banci pojavio čovek koji je tražio kredit i koji mu je rekao da će dobiti otkaz jer nema nikakva "leđa". na kraju mu je, kako je Arsenijević ispričao, taj isti čovek ponudio da ga "zaštiti" u zamenu za jedan "poslić".

Kako je dalje naveo, ubrzo se u banci pojavio taj muškarac koji mu je dao nalog za isplatu sa tuđeg računa, navodeći da je vlasnik računa upoznat sa tom transakcijom te da će pare biti ubrzo vraćene.

- Nisam bio raspoložen da to uradim jer sam znao da to nije u skladu sa procedurom banke, ali mi je on rekao da ću dobiti otkaz ako to ne učinim, pa sam mu dao novac. Pare su zaista ubrzo vraćene, a onda su u banku počeli da dolaze i drugi ljudi koji su tražili isto. U početku je novac bio vraćan, bio sam primoravan da naloge i dalje potpisujem jer su počeli i da mi prete rečima "da ću zažaliti što sam se rodio" i da ću "završiti u šumi" - ispričao je bivši bankar.

Arsenijević je dalje naveo da je na kraju skupio određenu svotu novca i vratio banci, te da ništa od tih para nije zadržao.

4,5 godine zatvora za 500.000 evra

U junu ove godine direktor filijale jedne banke u Novom Sadu, čije ime, nažalost, nije obelodanjeno, osuđen je na četiri i po godine zatvora jer je malverzacijama sa deviznom štednjom klijenata banke sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 527.054 evra (64.772.503,85 dinara).

On je, kako je stajalo u presudi, sa više fizičkih lica zaključio navodne ugovore o oročenju deviznih štednih uloga, koje uopšte nije prikazivao u poslovnoj dokumentaciji banke, niti je otvarao račune deviznih štednih uloga radi uplata primljenog novca.

Navodio je nepostojeće štedne partije i proizvoljne kamatne stope, jer je preuzimao novac tih lica predat kao štedni ulog i prisvojio ga za svoje lične potrebe.

Kako bi klijente održavao u zabludi, sa ciljem da ne podižu glavnicu i otkriju da im nedostaje novac, periodično bi im obračunavao i isplaćivao kamate koje su bile navedene po nepostojećim štednim partijama, koje je pritom neovlašceno prenosio sa računa tih ili drugih klijenata banke, koji su na svojim računima imali raspoloživa devizna sredstva.

Bankarka iz Pančeva proneverila 200.000 evra

Jovanka Vuković Joka, bivša kontrolorka u ekspozituri banke u Pančevu, osuđena je na 7 i po godina zatvora jer je, kako se navodi u presudi Višeg suda u Pančevu, od 2009. godine do 28. avgusta 2017. prisvojila novac koji joj je poveren na radu u subjektu privrednog poslovanja.

I to tako što je kao kontrolor banke, vršeći transakcije uplate i isplate, neovlašćeno podizala novac sa računa više građana - klijenata. Za sebe je tako pribavila ukupno, kaže sud, protivpravnu imovinsku korist od 198.712 eva i 3.030 švajcarskih franaka, što u dinarima iznosi 23,8 miliona.

Sud je konstatovao da je bila svesna svog dela, htela njegovo izvršenje, i svesna da je zabranjeno.

Nju je Viši sud oglasio krivom i zato što je avgusta 2017. godine u pismu zatražila od izvršnog direktora Banke Inteza Darka Popovića da ne prijavljuje nadležnim organima dela koja je ona izvršila - čime je izvršila krivično delo neprijavljivanja krivičnog dela i učinioca.

Za prvo delo Viši sud joj je dosudio 7 godina zatvora, a za drugo osam meseci, pa je kao jedinstvenu kaznu proglasio 7 i po godina zatvora za do sada neosuđuvanu Vuković, pravnog tehničara bez imovine.

Početkom ove godine, Jovanki je kazna smanjena za dve godine i po godine, odlukom Apelacionog suda u Beogradu. Ovom odlukom, koja je objavljena na sajtu suda, preinačena je prvostepena presuda Višeg suda u Pančevu kojom je Vukovićeva bila osuđena na sedam i po godina zatvora.

"Šta su 4 godine?"

Samo ova tri bankara ojadila su klijente za oko 800.000 evra, a ukupno su za proneveren novac dobili 14 godina zatvorske kazne.

Sve to navelo je Srbe da pomisle da možda i nije tako loša ideja "drpiti" neovlašćeno novac, jer "šta je to, 4 godine u zatvoru".

- Boli ga uvo, on je te pare uložio i njegovo je kad izađe. Šta su 4 godine, a izaći će možda i za jednu - jedan je od komentara.

Je l' mogu i ja tako... Ako podelimo pare sa brojem meseci odležanih u zatvoru, ovo je cifra za koju leži -5.400 evra mesečno, to znači da je uzeo 20 prosečnih plata mesečno i leži o trošku građana Srbije u zatvoru. Grajanje, hrana, besplatan smeštaj - napisao je drugi.

Video: Privedene 2 osobe zbog pronevere 23 miliona dinara

(Telegraf.rs)