U toku su polemike u pravosuđu oko suđenja putem video-linka tokom vanrednog stanja: Ko je u pravu?

Advokatska komora Srbije protivi se suđenju putem Skajpa navodeći da je to suprotno Ustavu i da krši prava okrivljenog. Iz Ministarstva pravda za "Telegraf" kažu da je ta ideja potekla od samih sudija kako bi se zaštitili svi u pravosuđu od korona virusa, kao i da ljudska prava nisu narušena

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Uredba Vlade prema kojoj se za vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta, suđenje može odvijati putem video-konferencijske veze radi sprečavanja širenja virusa korona, stupila je na snagu 1. aprila i nekoliko presuda na ovaj način već je doneto. Advokati se protive ovom načinu suđenja, ocenjujući ga suprotno Ustavu i da narušava prava okrivljenog, dok iz Ministarstva pravde kažu da suđenja putem video linka poštuju sva načela krivičnog postupka i da ljudska prava nisu narušena.

“U vreme vanrednog stanja, proglašenog 15. marta 2020, u krivičnom postupku koji se vodi pred prvostepenim sudom, kada predsednik veća ili sudija pojedinac nađe da je obezbeđenje prisustva okrivljenog koji se nalazi u pritvoru, na glavnom pretresu otežano zbog opasnosti od širenja zarazne bolesti, može odlučiti da se učešće okrivljenog na glavnom pretresu obezbedi putem tehničkih sredstava za prenos zvuka i slike, ako je to s obzirom na tehničke uslove moguće”, navodi se u Uredbi u koju je Tanjug imao uvid.

Ova Uredba doneta je u skladu sa članom 200 Ustava Srbije koji reguliše vanredno stanje i stupila je na snagu objavom u Službenom glasniku 1. aprila.

U članu 200 Ustava između ostalog se navodi da "proglašavajući vanredno stanje Narodna skupština može propisati mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava."

Advokatska komora: Suđenjem putem Skajpa krše se prava okrivljenog

Sa ovakvim načinom suđenja nisu zadovoljni advokati, a određen broj njih predložili su štrajk.

Naime, Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je da je primio zahtev 102 advokata da AKS donese Odluku o protestu advokata delimičnom obustavom rada.

"Advokatska komora Srbije je odmah po otpočinjanju postupaka koji se odvijaju putem video linka, odnosno putem skajp aplikacije, reagovala svojim dopisom Vladi Republike Srbije i Ministarstvu pravde, i izrazila svoje protivljenje uvođenju ovakvih postupaka koji nisu predviđeni Ustavom i Zakonikom o krivičnom postupku i koji predstavljaju drastično kršenje prava okrivljenog na pravično suđenje", navodi se u saopštenju Advokatske komore Srbije.

Vlada je, kako se navodi u saopštenju, po ovom dopisu donela Uredbu o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu koji se održava za vreme vanrednog stanja.

"Na ovaj način, Upravni odbor je postigao da se, u uslovima kada se suđenja putem video linka sprovode u realnosti, bez obzira na naše protivljenje, donese Uredba koja predstavlja potvrdu da se radi o odstupanju od zajamčenih ljudskih prava, u kojoj je ograničeno njeno vremensko trajanje, i koja će prestati da važi po ukidanju vanrednog stanja", navedeno je, između ostalog, u saopštenju.

Međutim, u saopštenju se navodi da Upravni odbor ne podržava štrajk branilaca tokom vanrednog stanja.

Reč je o krivičnim delima: Nedozvoljena trgovina, Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i Prenošenje zarazne bolesti / Foto ilustracija: Shutterstock

Ministarstvo pravde: Poštuju se sva načela, ljudska prava nisu narušena

"Telegraf" je uputio pitanja Ministarstvu pravde, odakle nam je rečeno da je inicijativa o suđenjima putem video linka potekla od samih sudija, kako navode, "kao jedne od dodatnih mera u sprečavanju širenja zaraze i zaštite nosilaca pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu."

Iz Ministarstva pravde navode da su na tu inicijativu odgovorili opštom preporukom svim sudovima na teritoriji  Srbije, radi njihovog jednakog postupanja u ovakvim slučajevima.

- Ministarstvo ukazuje da suđenja preko video linka poštuju sva načela krivičnog postupka. Nijedno ljudsko pravo ovakvim načinom suđenja (vođenja glavnog pretresa) nije narušeno. Da bi se izbegle bilo kakve pravne nedoumice u tumačenju za vreme vanrednog stanja, tokom kojeg svi treba da budu ujedinjeni protiv korona virusa, Ministarstvo pravde je predložilo Vladi Republike Srbije da donese uredbu kojom će se dodatno precizirati mogućnost suđenja preko video linka, kako bi se u potpunosti obezbedio efikasan krivični postupak protiv onih lica, koja mogu da ugroze zdravlje drugih učesnika u krivičnom postupku - navode iz Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva pravde dodaju da, kada je reč o ustavnosti određenog akta ili postupka, ocenu toga, odnosno da li je nešto ustavno ili ne, može dati samo Ustavni sud.

Visoki savet sudstva: Uredba je samo za tri krivična dela

Visoki savet sudstva održao je juče sednicu na kojoj je bilo reči i o ovoj Uredbi.

- U vezi primene Uredbe o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava za vreme vanrednog stanja proglašenog 15. marta 2020. godine, od 1. aprila 2020. godine Visoki savet sudstva je mišljenja da se ta Uredba odnosi samo na optužene koji se nalaze u pritvoru a u vezi krivičnih dela iz čl. 235, 248. i 249 Krivičnog zakonika, u skladu sa zaključkom VSS-a od 18.03.2020. godine - navodi se u saopštenju VSS, odakle dodaju i da primenu ove Uredbe ne treba širiti i na druge pritvorske predmete.

Reč je o krivičnim delima: Nedozvoljena trgovina, Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i Prenošenje zarazne bolesti.

Video: Ovako izgleda objekat u Požarevcu za one koji krše samoizolaciju

Kome se sudi tokom vanrednog stanja?

Prema zaključku VSS koji se pominje, u toku vanrednog stanja održavaće se samo suđenja koja ne trpe odlaganje.

Sudije krivičari postupaće u predmetima u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora, radiće suđenja koja se vode za krivična dela: Nedozvoljena trgovina, Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije i Prenošenje zarazne bolesti. Zatim na predmetima protiv maloletnika, ili gde je oštećeni maloletno lice u vezi krivičnih dela protiv polne slobode, na predmetima u kojima se odlučuje o zabrani rasturanja štampe i širenja informacija u sredstvima javnog informisanja, na predmetima za nasilje u porodici, na predmetima kod kojih postoji opasnost od zastarelosti, kao i predmetima za krivična dela izvršena za vreme vanrednog stanja i u vezi sa vanrednim stanjem.

Za vreme trajanja vanrednog stanja odlažu se i sva suđenja u građanskopravnoj materiji, osim u predmetima u kojima treba odlučiti o privremenoj meri (određivanju, produženju ili ukidanju), u kojima se odlučuje o merama zaštite od nasilja u porodici, u kojima se odlučuje o zadržavanju u zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost u oblasti neuropsihijatrije kao i izvršenja izvršnih isprava u vezi sa porodičnim odnosima.

Izrečeno već nekoliko presuda

Putem video linka izrečene su prve četiri presude okrivljenima za kršenje samoizolacije:

- U Osnovnom sudu u Požarevcu izrečena je nepravosnažna presuda osobi koja je napustilo samoizolaciju. G. M. iz Dubravice kod Požarevca prvostepeno je osuđen na dve godine zatvora. Suđenje je obavljeno preko video-linka između Osnovnog suda i Istražnog zatvora u Požarevcu u kome je osuđeno lice u pritvoru.

- Takođe, na isti način u ovom sudu osuđen je i muškarac M. R. (60) iz Žabara na dve godine i šest meseci zatvora.

- Osnovni sud u Pančevu izrekao je kaznu od 15 meseci zatvora za Š.R. (71) zbog kršenja mere obavezne samoizolacije nakon povratka iz Crne Gore. Presuda je izrečena nakon što je suđenje održano preko Skajpa između Osnovnog suda u Pančevu i pritvorske jedinice u Vršcu, gde je pritvoren Š.R. Sud mu je takođe produžio pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora. Sud je kao olakšavajuću okolnost za ovog okrivljenog imao u vidu njegovu starosnu dob.

- Osnovni sud u Dimitrovgradu osudio je S. Z. (38) iz Niša na tri godine zatvora zbog kršenja mere obavezne samoizalacije, nakon povratka iz inostranstva. Suđenje se održalo se putem skajpa - video vezom između suda i pritvorske jedinice u Pirotu. Ovo je maksimalna kazna za krivično delo za koje se okrivljeni tereti - “nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije". Njemu je takođe produžen pritvor.

(Miroslava Brkić)