Kakva kazna čeka osumnjičenog Jablana ako se dokaže da je kriv za silovanje pastorke (13)?

Nezvanično, Jablan je priznao da je silovao devojčicu, a zatim negirao

Foto: Facebook

Jablana V, koji je uhapšen nakon što ga je pastorka (13) optužila da ju je primoravao na seksualne odnose, čeka zatvorska kazna od najmanje 10 godina.

On bi mogao da bude optužen za krivično delo silovanja iz člana 178. stav 4 Krivičnog zakonika, za šta je najmanja zaprećena kazna decenija zatvora.

- Više javno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je istragu protiv osumnjičenog zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo silovanja na štetu maloletne J. S. Javni tužilac je sudiji Višeg suda u Novom Sadu podneo predlog za određivanje pritvora osumnjičenom zbog mogućnosti uticaja na svedoke i oštećenu kao i zbog mogućnosti ponavljanja dela - rečeno je za u tužilaštvu.

Foto: Facebook/Občianske združenie "Vrana" Kysáč - Udruženje građana "Vrana" Kisač

Osumnjičeni je u policiji navodno priznao krivično delo nakon hašenja, a zatim ga negirao, kako su prenosili mediji.

Devojčica je pobegla od kuće u ponedeljak i to nakon što je u policiji dala izjavu i optužila očuha za zlostavljanje. Nakon toga je odbila da se vrati kući kod majke M. V. (48) i trenutno se nalazi kod bake.

Inače, ova devojčica iz Kisača bila je nestala na dva dana, a pronađena je 28. avgusta u okolini Novog Sada bez vidljivih povreda na telu, kako je Telegraf izveštavao.

- J. V. (39) je priznao da je duže vreme imao seksualne odnose sa maloletnom pastorkom (13). Određeno mu je zadržavanje od 48 sati. Neka se ti sati pretvore u godine! - poručio je Jurić na svom Fejsbuk nalogu.

ŠTA KAŽE ZAKON

Prema članu 178. Krivičnog zakonika (stavovi 1 i 2) ko prinudi drugog na obljubu ili sa njom izjednačen čin upotrebom sile ili pretnjom da će neposredno napasti na život ili telo tog ili njemu bliskog lica, kazniće se zatvorom od pet do dvanaest godina. Ako je to delo učinjeno pretnjom da će se za to ili njemu blisko lice otkriti nešto što bi škodilo njegovoj časti ili ugledu ili pretnjom drugim teškim zlom, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

Prema stavu 4, ako je usled dela iz stavova 1 i 2, nastupila smrt lica prema kojem je delo izvršeno ili je delo učinjeno prema detetu, učinilac će se kazniti zatvorom najmanje deset godina.

(Telegraf.rs)