Oglasilo se Udruženje CHF Srbija posle odluke o švajcarcima: Pomak za ljude koji su do sada bili anonimni, ali sledi još posla

Predstavnica udruženja Jelena Pavlović najavila je da će od sutra biti organizovani sastanci predstavnika tog udruženja sa predstavnicima NBS, države i banaka

Predstavnica Udruženja CHF Srbija Jelena Pavlović ocenila je da je stav Vrhovnog kasacionog suda o kreditima u švajcarcima ipak nekakav pomak, ali da predstoji još posla kako bi se problem rešio.

Ona je rekla da će od sutra biti organizovani sastanci predstavnika tog udruženja sa predstavnicima NBS, države i banaka.

- Odluka Vrhovnog kasacionog suda je ipak nekakav pomak jer do sada su ljudi koji stoje ovde bili u potpunoj anonimnosti i smatralo se da je to njihov lični problem - rekla je Pavlović.

Jelena Pavlović, Foto: Medija centar Beograd

Ona je dodala da to nije lični problem korisnika kredita, već i države Srbije i njenih građana, jer je država garant za ove kredite. Stav Suda je prva dobijena bitka za to udruženje, kaže, jer se odluka odnosi na to da korisnici kredita ne treba da budu izbacivani iz stanova dok se sudski postopci ne završe.

VERUJEMO DA ĆE SUDOVI POŠTOVATI ODLUKU

- To je jedna velika stvar za korisnike kredita. Verujemo da će sudovi sada takvu odluku poštovati - rekla je Pavlović.

Što se tiče stava vezanog za indeksaciju, Pavlović kaže da je delimično zadovoljna tim stavom.

- Očigledno je da CHF nije relevantna valuta i da se po njoj ne može vršiti obračun s tim što je sud u pravnom stavu rekao i da bi trebalo da se tako nešto preračuna po kursu evra - rekla je Pavlović.

To je, kaže, dobra sugestija i preporuka, ali da kao advokat može da kaže da tako nesto u zakonu, nažalost, nema svoj osnov. Pavlović je okupljenima ispred Vrhovnog kasacinog suda pročitala stav suda i nakon toga su se ubrzo razišli.

(Telegraf.rs / Tanjug)