Od sledeće godine i mi ćemo jesti kvalitetniju čokoladu: Odlučeno koliko lešnika mora da ima đanduja i koliko mleka ide u mlečnu čokoladu
Pored kakao maslaca i mlečnih masti, tačno je određeno i koje još masnoće mogu da se koriste u proizvodnji čokolade
Novi pravilnici o omiljenim slatkišima, čokoladama su doneti, a počeće da se primenjuju 1. jula sledeće godine. Ovim pravilnicima uređuje se koliko tačno kakaoa mora da bude u različitim čokoladama da bi se tako zvale, što znači da više neće moći da nam uvaljuju kako table kao čokolade, ili mlečne čokolade kao crne.
Pravilnici stupaju na snagu odmah, ali je proizvođačima ostavljen rok od nešto više od godinu dana kako bi se novim pravilima prilagodili.
Pored kakao maslaca i mlečnih masti, tačno je određeno i koje još masnoće mogu da se koriste u proizvodnji čokolade. U pitanju su biljne masti kao što su bornejska mast, palmino ulje, sal, shea, kokum gurgu, koštice mangai kokosovo ulje. Sve ostalo je zabranjeno.
Kakao prah
- Proizvod dobijen od očišćenih, oljuštenih i prženih kakao zrna, koji sadrži najmanje 20 odsto kakao maslaca.
Čokoladni prah
- Proizvod koji se sastoji od mešavine kakao praha i šećera, a sadrži najmanje 32 odsto kakao praha.
Kakao tabla
- Proizvod koji sadrži najmanje 4 odsto suve mase kakaoa i 21 odsto masti.
Čokolada
- Proizvod dobijen od kakao proizvoda i šećera koji sadrži najmanje 35 odsto kakaoa
"Đanduja – čokolada od lešnika"
- Proizvod dobijen od čokolade koja sadrži najmanje 32 odsto ukupne suve materije kakao delova. Na 100 grama proizvoda mora da bude od 20 do 40 grama lešnika
Mlečna čokolada
- Proizvod dobijen od kakao proizvoda, šećera i mleka ili mlečnih proizvoda. Mora da sadrži najmanje 25 odsto kakao delova i najmanje 14 odsto mleka.
Bela čokolada
- Proizvod dobijen od kakao maslaca, mleka ili mlečnih proizvoda i šećera koji sadrži najmanje 20 odsto kakao maslaca i najmanje 14 odsto mleka.
Punjena čokolada, čokolada sa
- Spoljašnji čokoladni deo čini najmanje 25 odsto ukupne mase.
Praline
- Proizvod veličine jednog zalogaja, u kome čokolada čini najmanje 25 odsto ukupne mase.
VIDEO: Čokolada od koje „boli glava“ koliko je dobra, ali i novčanik
(G. Avalić)