Pala je nova odluka o dozvoljenoj količini aflatoksina u mleku: Stočari zadovoljni, potrošači besni!
Novi rok za smanjenje maksimalne količine aflatoksina je 1. decembar sledeće godine
Izmenama Pravilnika, koje na snagu stupaju od 1. decembra dozvoljena količina aflatoksina u mleku neće biti smanjena i ostaje 0,25 mikrograma po kilogramu.
Prethodnom verzijom Pravilnika bilo je predviđeno da se od 1. decembra maksimalna koncentracija aflatoksina u mleko smanji na 0,05 mikrograma po kilogramu, ali je ipak odlučeno da se ova odluka pomeri za narednu godinu.
Razlog za ovo produženje je to što većina poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji nije spremna za oštrije evropske standarde, pre svega zbog lošeg kvaliteta stočne hrane na našim prostorima.
Pitanje aflatoskina brine građane Srbije još od afere koja je 2013. godine potresla našu zemlju, ali i region. Tada se otkrilo da su velike količine kukuruza zaražene ovim otrovom, koji je preko kukuruza stigao i do mleka koje smo kupovali.
Aflatoksin je proizvod razvoja plesni Aspergillus flavus koja se javlja u predelima sa vlažnom klimom, baš kao što je Srbija, ali kao posledica suše, baš kao što je te godine bilo i u Srbiji. U našoj državi se pojavio u kukuruzu tokom sušne 2012. godine i stručnjaci su procenili da je 70 odsto roda zatrovano.
Preko kukuruza koji se koristi kao ishrana stoke, aflatoksin je dospeo u organizam krava. Aflatoksini koji se nalaze u mleku najjači su poznati kancerogen u prirodi.
Prethodnih godina, u nekoliko navrata je pomerana dozvoljena granica aflatoksina u mleku. Stočari smatraju i da bi primena evropskog standarda od 0,05 mikrograma ugrozila domaću proizvodnju, jer kvalitet stočne hrane nije zadovoljavajući.
Novi rok za smanjenje maksimalne količine aflatoksina je 1. decembar sledeće godine.
(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)