Srbi za slavu ne štede: Evo koliko vam novca treba da biste spremili posnu trpezu
Za gošćenje 20 do 30 ljudi koštaće najmanje 50.000 dinara
Sezona obeležavanja slava počela je već sa nekoliko crvenih datuma u pravoslavnom kalendaru, a već naredne svetkovine domaćini će slaviti uz posnu trpezu i gozbu za koju će izdvojiti barem jednu prosečnu platu.
Sveti Luka, Vračevi, Đurđic, Aranđelovdan, slave koje obeležava veći broj vernika uoči Božićnog posta, ipak će ove godine biti posne. Po kalendaru, svetkovine padaju na dane posta, sredu i petak, pa barem kako nalažu običaji i trpeza mora biti posna. Ako domaćini ne slave slavu u užem porodičnom kugu, moraju biti spremni na činjenicu da će ga gošćenje od 20 do 30 ljudi koštati oko 50.000 dinara.
Na pijacama i u ribarnicama za posnu slavsku trpezu traži se najčešće šaran. Na slavama se ne štedi pa u ribarnicama kažu da ovih dana dobijaju rezervacije i za po tonu ribe dnevno.
- Slavimo Svetog Nikolu i okupimo tridesetak ljudi u dva dana. Za posnu trpezu treba nam oko 60.000 dinara, od hrane i pića do svih sitnica i skromne dekoracije. Nije to malo novca kada se na kraju zbroji, ali ipak u ta dva dana kroz kuću nam prođe toliko dragih ljudi, neke ne vidimo i mesecima, a to nema cenu - rekla je za "Blic" Dušanka Mudrinić, učiteljica iz Novog Sada.
Kako dodaje, priprema tri vrste ribe, šarana, pastrmku i soma, a za 25 kila ove namirnice treba joj oko 25.000 do 30.000 dinara.
Sitni posni kolači po kilogramu koštaju oko 1.200 dinara, dakle za pet kila, što je minimum, izađe 6.000 dinara. Tri kilograma baklave košta oko 4.000 dinara, a dve posne torte oko 3.000 dinara. Na razne vrste salata u zavisnosti od želja ode od 5.000 do 10.000 dinara, na tri kile prebranca 1.000, a na piće od 10.000 do 15.000 dinara.
Na kraju, žito, slavski kolač i sveća, jedine tri stvari koje su po verovanju pravoslavaca i potrebne za slavljenje slave, koštaju oko 1.500 dinara.
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, rekao je za "Blic" da naši ljudi na slavama ne štede, što znaju i prodavci pa neki planski dižu cene u vreme slava. Gore ide cena pečenja, a ako je post onda ribe.
S druge strane trgovci kažu da u ovom periodu spuštaju cene. U pojedinim hipermarketima trenutno je "slavski popust" pa je tako cena oslića snižena za 20 odsto i košta 360 dinara, kao i vino koje je jeftinije i do 30 odsto te lista stoji 250 dinara, dok su na sniženju od 20 odsto i razne vrste sokova.
- Naravno da primetimo da ima i onih koji napišu da je sniženje, ali u stvari nije, kupci svakako moraju dobro da prošetaju i obiđu nekoliko mesta. Mi smo spustili cenu neočišćenog šarana i sada je 370 dinara kilogram. Za 20 odsto spustili smo i cenu smuđa i skuše. Sada je vreme velikih prodaja i bitno je da obrnemo što više robe - izjavio je ribar Vukašin Kolarov iz Novog Sada za "Blic".
CENA RIBE
Sveža riba:
Šaran 400-500 dinara
Pastrmka 500-600 dinara
Skuša 400 dinara
Smuđ 700-900 dinara
File soma 500 dinara
Pečena riba:
Šaran šnicla 1000 dinara
Som filet 950 dinara
Pastrmka 1190 dinara
Oslić filet 1290 dinara
Smuđ filet 1400 dinara
Štuka filet 960 dinara
Skuša gril 749 dinara
(Telegraf.rs/Blic)