Koliko gorivo košta u Srbiji, a koliko kod komšija, i da li uopšte postoji razlika u kvalitetu?

Nezadovoljni su i građani Bosne i Hercegovine, koji su zakazali protest za 10. jun i planiraju zaustavljanje saobraćaja

Gotovo da nema države koja je uspela da se izuzme od poskupljenja naftnih derivata, kao posledice rasta cena sirove nafte na svetskom tržištu. Poseban problem u Srbiji, međutim, jeste to što su premašene cene u regionu, a izjednačene i sa državama Evrope u kojima građani imaju višestruko veće plate, a na sve to kvalitet je, smatraju vozači, gori.

Žute lampice na kontrolnim tablama automobila pale se i bez problema sa motorom, zbog kvaliteta goriva na našem tržištu, objasniće vam automehaničari.

Kako je moguće da nas letovanje uvek ispadne skuplje? Cene u evrima, mi ih plaćamo u dinarima, i to nije sve!

- Više decenija putujem u razne zemlje, i gde god da sam sipao dizel u inostranstvu trošilo je manje, a sipao sam u Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Makedoniji i Grčkoj. Isto vozilo, gume i stil vožnje - piše jedan vozač, a drugi dodaje: "Gorivo na srpskim pumpama je toliko kvalitetno da je i 70 dinara po litru mnogo.

- Ljudi sa najsevernijih krajeva Srbije redovno idu u šoping u Mađarskoj, natoče i pun rezervoar. Do prošle godine sigurno bio je period velike uštede sa sve kvalitetnijim gorivom. Pošto su u Mađarskoj veća kolebanja cena, sada verujem da je sigurno samo da je boljeg kvaliteta. Takođe, imaju mnogo više pumpi pa sve zavisi na kojoj točite. Ipak, računica je: ako kod nas ništa nije ispod 150 dinara, zvanični kurs evra je oko 119 dinara, a u Mađarskoj je  oko jednog evra litra prema najnovijim cenama goriva u Evropi koje je objavio AMSS, onda su na veća točenja značajne uštede - kaže Senćanin koji barem jednom mesečno odlazi u kupovinu u Mađarsku.

Zato oni koji svakodnevno automobilom prevaljuju velike razdaljine negoduju zbog crnog zlata koje je kod nas precenjeno. Auto-moto savez Srbije juče je objavio cene goriva.

Litar benzina od 95 oktana u Srbiji dostigao je cenu od 152,02 dinara, što je oko 1,3 evra, a evrodizela skoro 162, što je oko 1,37. Prema novom spisku cena AMSS-a time smo skuplji od Mađarske za oko 27 dinara po litri za benzin, a za dizel oko 33. Od ostalih u regionu, na primer, u Hrvatskoj je jeftinije 23  dinara za benzin, kod komšija dizel je, pretvoreno u dinare još jeftiniji. Bugarska za 0,13 centi premašuje evro, a dizel je uspeo da ostane ispod evra.

- Mi ne bismo da govorimo o kvalitetu. Oktanska vrednost, kažu odgovara, a ono što nama smeta je što je politika uzela svoju priču. Savim je sigurno da postoji prostora i za državu i za naftaše da se dogovore - kaže Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Nezadovoljni su i građani Bosne i Hercegovine, koji su zakazali protest za 10. jun i planiraju zaustavljanje saobraćaja. Od februara bilo je šest skokova.

ZAŠTO JE PORASLA CENA NAFTE?

Previranja na Bliskom istoku, rat u Siriji do američkih sankcija Iranu, vinuli su vrednost barela sirove nafte.

- Iran je izvoznik nafte koja ima nižu cenu i onda ostali moraju da je spuste, a ovako kad su oni pod sankcijama, cene mogu da idu u nebo - objasnio je medijima Nebojša Atanacković, predsednik kompanije Nafta a.d.

I Organizacija zemalja izvoznica nafte dala je ocenu da je višak globalne zalihe nafte opao i da hiperprodukcija više nije dopuštena.

ANTIĆ NAJAVIO MOGUĆ PAD ILI INTERVENCIJU VLADE

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić nada se da će u narednom periodu doći do pada cene nafte i njenih derivata, a ukoliko do toga ne dođe Vlada Srbije će razmotriti koje mere ima na raspolaganju.

Antić je podsetio da cenu nafte i derivata diktira svetsko tržište, da je sirova nafta u svetu poskupela.

- Cena je u jednom trenutku bila na 80 dolara. Sada je period kolebanja cene i lagan pad. Pratićemo kako će se te cene u narednom periodu razvijati sa nadom da će doći do pada cene i sirove nafte i derivata - rekao je Antić za TV Prva.

Ukoliko do toga ne dođe, kako je rekao, na nivou Vlade Srbije videće koje mere imaju na raspolaganju.

- Moramo da uzmemo u obzir da imamo tržišno formulisanje tih cena i da tržište diktira sve uslove - pojasnio je Antić.

KAKO DRŽAVA MOŽE DA SPUSTI CENU?

Analiza Udruženja naftnih kompanija Srbije pokazuje da su državna zahvatanja u ceni benzina 55,2 odsto (82,44 od 149,4 dinara po litru), a dizela 53,8 odsto (85,6 od 158,98 dinara po litru), piše N1.

Poreska osnovica je određena mernom jedinicom, u ovom slučaju litrom, akciza je apsolutna vrednost utvrđena zakonom o akcizama.

Proizvođači i uvoznici derivata nafte, pritisnuti rastom nabavnih cena sirove nafte, benzina i dizela, prinuđeni na korekcije veleprodajnih i maloprodajnih cena, u ovakvim situacijama su prethodnih godina mnoge države reagovale privremenim smanjenjem akciza.

Zakon o akcizama omogućava Vladi Srbije da bez promene tog zakonskog akta smanji taj namet do 20 odsto i da ih nakon prestanka poremećaja vrati na zakonom propisan nivo.

VIDEO Podigao haubu i tu je video smrt:

(m.rodic@telegraf.rs)