Srpske maline zaražene opasnim virusom vraćene sa mađarske granice

Velike količine malina dolaze iz nelegalnih tokova sa područja KiM, BiH, pa čak i iz Poljske

Jedna pošiljka srpskih malina zaustavljena je na mađarskoj granici jer je u njima otkriven opasan norovirus koji se najčešće prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta ovog voća.

Kamion sa malinama zaustavljen je na putu ka Francuskoj. Ovo nije prvi put da je srpska malina zaustavljena na granici. Potrošači iz EU su preko sistema RASFF za brzo uzbunjivanje na nebezbedne proizvode, čak 22 puta od 2009. godine upozoreni na zaraženu malinu i drugo jagodičasto voće iz Srbije.

Grad uništio Srbiju, poljoprivrednici se hvataju za glavu: Koliko para smo izgubili za vikend?

Zbog učestalosti problema sa ovim virusom, pre tri godine uvedene su strože kontrole na ovaj virus koje su obuhvatile detaljne kontrole svakog desetog kamiona koji je dolazio iz naše zemlje.

Milan Radojičić iz Udruženja malinara Vilamet kaže da je pojavu ovog virusa kriv nekontrolisani uvoz maline sumnjivog porekla.

- Velike količine maline dolaze iz nelegalnih tokova sa područja KiM. Prošle godine smo proizveli 63.000 tona malina, a izvezli smo oko 30.000 tona više. Veliki deo tog viška je došao iz BiH, sa KiM i iz Poljske, a kvalitet tog voća je sporan - kaže Radojičić za portal Telegraf.

On tvdi da naši ljudi rade savesno i čisto.

- Norovirus je bolest prljavih ruku i pojavljuje se zbog loše higijene. Garantujem da naši berači paze kako rade, a da se vodi računa i u hladnjačama. Važno je brati maline čistim rukama, zalivati ih čistom vodom i transportovati vozilom u kom nije prevožena stoka ili đubrivo. Mi pazimo, ali ko zna šta se sve nalazi u tim uvezenim pošiljkama - kaže Radojičić.

Nutricionista Milka Raičević kaže za Telegraf.rs da se ovaj virus nalazi svuda oko nas, ali da je problem ako se nađe u povećanim količinama. Infekcija norovirusom može prouzrokovati iznenadne napade teškog povraćanja i dijareje. Virus je vrlo zarazan, a najčešće se širi putem hrane ili vode koja je zagađena fekalijama. Proliv, bol u stomaku i povraćanje obično počinju 24 do 48 sati nakon izlaganja virusu.

- Simptomi norovirusa traju najčešće kratko i većina ljudi se potpuno oporavi bez lečenja. Međutim, za neke ljude - pogotovo bebe, starije osobe i osobe s nekim ozbiljnijim zdravstvenim stanjem, mogu da dobiju i teži oblik boelsti - kaže Raičević.

Ona napominje da je zato najvažnije podizati imunitet i prati voće i povrće pod tekućom vodom.

VIDEO: UŽIČKA ANAKONDA: Ogromna zmija u malinama 

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)