Koliko se zaista voća nalazi u ovim kesicama? U čaju od jagode ima samo 1% jagoda, pogledajte šta je u ostalih 99
U kutiji čaja od jagode i jogurta, jogurta ima još manje - 0,1 odsto
Sa kutija čajeva na rafovima dozivaju nas slike jagoda, pomorandži ili brusnica. Iako se svi ovi čajevi reklamiraju kao voćni, ovih sastojaka ima jedva i u tragovima u biljnoj mešavini čajeva koji inače koštaju neuporedivo manje.
Baba kupila trambolinu, pa se žalila da joj "bazen pušta na sve strane": HIT primedbe srpskih kupaca
Tako se u kesicama čaja od jagode sa aromom vanile nalazi 42 odsto cveta hibiskusa, 19 odsto šipka, 15 odsto jabuke, 7 odsto arome jagode, 7 odsto trnjina, 3 odsto slatkog korena, 3 odsto lista jagode, 3 odsto arome vanile i samo jedan jedini procenat - jagode.
To znači da u jednoj kesici čaja ima samo 0,02 grama jagoda, voća koje opradvdava i do pet puta veću cenu. U kutiji čaja od jagode i jogurta, jogurta ima još manje - 0,1 odsto.
Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da su građani Srbije na ovaj način dovedeni u zabludu i da bi ovakvu vrstu poslovanja trebalo sankcionisati.
- Inspekcije bi morale mnogo bolje da proveravaju kvalitet čajeva, ali i način njihovog oglašavanja - kaže sagovornik portala Telegraf.rs.
Na žalost, inspekcije ne mogu da reaguju jer su propisi koji uređuju ovu oblast loši. Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane kaže da je proizvođač u obavezi da za sastojak koji se naglašava "rečima, slikama i crtežima" navede i procentualno učešće tog sastojka. Problem je što minimalno učešće nije određeno.
Ako uzmemo u obzir da pravilnik dozvoljava odstupanja od čak 40 odsto, proizvođač ne bi bio u problemu čak ni da u kutiju čaja stavi samo 0,6 odsto voća sa slike na ambalaži.
Ovo može da bude posebno problematično kada je u pitanju čaj od brusnice ili aronije koje mnogi kupuju zbog problema sa urinarnim traktom. Oni su posebno dovedeni u zabludu ukoliko piju čaj od hibiskusa, a veruju da piju brusnicu koja bi trebalo da im pomogne sa upalom bešike.
(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)