Kako se pravilno čitaju deklaracije na pakovanju: Precizni prikaz šta znače oni zbunjujući brojevi na etiketama
Na etiketama na poleđini potrošači mogu da nađu podatke o veličini porcije, kalorijama, sastojcima i nutritivnim vrednostima
Na poleđini svakog prehrambenog proizvoda nalazi se etiketa koja sadrži sve informacije neophodne potrošačima. Paradoks je što većina kupaca podatke sa deklaracija ne zna da protumači.
Porcija
Informacije o veličini porcije nalaze se odmah ispod naslova "Nutritivni podaci". Porcija je preporučena količina hrane koju bi trebalo da unesemo u određenom vremenu. Veličina porcije izražava se u komadima, šoljama, gramima i mililitrima.
Kalorije
Podatak o kalorijama nam pruža informaciju o tome koliko energije sadrži hrana po porciji. Izražava se u kilodžulima (kJ) ili kilokalorijama (kcal), a ukupna energija i energija iz masti izračunava se tako što se broj kalorija množi s brojem porcija.
Spisak sastojaka
Sastojci su na deklaraciji pobrojani tako da se na prvom mestu nalazi onaj koga u proizvodu ima najviše. Osobe sa alergijom na hranu posebno bi trebalo da obrate pažnju na ovaj spisak, a ona je važan i za one čija ishrana ima specifične društvene, kulturološke ili religiozne zahteve.
Dnevna vrednost
Dnevna vrednost je standardni vodič za osobe koje unose 2.000 kalorija svakog dana. Dnevna vrednost izražena je u procentima i služi da se utvrdi koliko jedna porcija zadovoljava dnevnih potreba za određenim sastojcima. Kada su u pitanju trans masti, zasićene masti, holesterol, natrijum i šećer, birajte proizvode sa što manjim procentom dnevne vrednosti, jer prevelika količina ovih sastojaka može da poveća rizik od brojnih hroničnih bolesti kao što su visok krvni pritisak i srčani problemi.
Nutritivne etikete
Nutritivne etikete nalaze se na prednjoj strani i brz su način da se istaknu hranljive materije ili sastojci koji interesuju potrošača. Dizajnirane su tako da privuku i omoguće potrošačima da brzo donesu odluke o proizvodima bez detaljnog čitanja deklaracije. Kako bi ih lakše shvatili koristi se šema boja na semaforu, pa se proizvod koji sadrži visok nivo zasićenih masti, holesterola, šećera i soli označava crvenom bojom, žuta označava umeren nivo, a zelena nizak.
(Telegraf.rs/ Agencije)