Džozef Štiglic izašao sa genijalnim rešenjem u Davosu: Samo bes građana može da zaustavi utaju poreza!

- Imamo globalni sistem koji omogućava ljudima da izbegavaju plaćanje. Vlade se upuštaju u sniženje poreskih stopa i idu dalje u nastojanju da pridobiju što više korporacija. To je trka do dna i SAD se upravo pridružio toj trci - rekao je Štiglic

Nagrađivani ekonomski stručnjak Džozef Štiglic je na savetodavnom panelu u Davosu upozorio na problem utaje poreza i ukazao na nedostatak transparentnosti među kompanijama kao glavni razlog zbog koga poreski sistem u svetu takav da još uvek ne funkcioniše.

Šefica MMF-a: Kako nejednakost razbija snove mladih Evropljana?

Ana Brnabić u Davosu izjavila da je to prilika za Srbiju da dovede ulagače

Najpre je podsetio na Rajske i Panamske papire, a potom i istragu koju je sprovela Panamske vlada oko ofšor računa.

Kao jedan od učesnika istrage, brzo je odustao. Brzo se, kako kaže, zasitio onim što je nazvao - "nedostatak transparentnosti". Sa njim je zajedno napustio istragu i ekspert za borbu protiv korupcije OECD-a Mark Pit.

- Odgovor koji nam je panamska vlada dala nedeljama i nedeljama kasnije je: "Ne, mi nećemo biti transparentni". Nakon toga, podneli smo ostavku - rekao je Štiglic.

Malo kasnije izašao je sa svojim nezavisnim izveštajem o globalnom problemu utaje.

Prema rečima Štiglica, i skoro dve godine kasnije, poreski sistem u svetu još uvek ne funkcioniše.

- Imamo globalni sistem koji omogućava ljudima da izbegavaju plaćanje. Vlade se upuštaju u sniženje poreskih stopa i idu dalje u nastojanju da pridobiju što više korporacija. To je trka do dna i SAD se upravo pridružio toj trci - rekao je Štiglic, podsećajući na nedavne poreske reforme od strane Republikanske partije koja je u SAD smanjila stopu korporativnog poreza sa 35 na 21 odsto.

Štiglic nije jedini koji je zabrinut. Iz Trampove poreske administracije gde pokušavaju da podignu poreze američkim gigantima kao što su Gugl i Amazon,  izrazili su zabrinutost zbog smanjenja poreza u Evropi.

I francuski predsednik Emanuel Makron je u svom obraćanju u Davosu upozorio na "trku do dna za poreze", pozivajući na "globalni dogovor" kako bi se ublažili negativni efekti globalizacije.

Izvršni direktor Gugla Sundar Pičai rekao je publici u Davosu da će biti srećan ako Gugl plati veći porez. On je dodao da je jasno da neke kompanije nisu plaćale svoj deo i da sistem treba reformisati.

Rešenje

- Želim da Evropa preuzme vodeću ulogu. Globalno nametanje minimalnog poreza u Evropi bi bio dobar put - predložio je Štiglic.

U praksi to bi značilo da zemlje javno objave koliki je profit korporacija i traže im da plate 15-20 odsto od njihovih prihoda.

- Naša formula podrazumeva da imamo uvid u ukupnu dobit, broj zaposlenih, u prodaju i kapital. To je gruba pravda, ali bolje je od ove kakvu imamo danas. Korporaciije neće dozvoliti promenu ukoliko građani ne izađu i izraze svoju ogorčenost - zaključio je on.

- Samo bes će zaustaviti takav sistem! - stoji na kraju Štiglicovog teksta koji je objavljen na zvaničnoj stranici foruma u Davosu.

(Telegraf.rs)