Od sada mali proizvođači mesa, mleka i jaja imaju pravo na prodaju "od vrata do vrata", ali moraju da urade jednu stvar!

U male proizvođače, prema pravilniku, spadaju oni koji nedeljno prodaju maksimalno 200 litara mleka, 500 jaja, 100 komada živine i do 100 kilograma mesnih prerađevina

Mali proizvođači tradicionalne hrane životinjskog porekla iz Srbije od ove godine će prvi put moći da legalno prodaju svoje proizvode na kućnom pragu.

Veterinarska inspekcija u 2017. godini uništila 50 tona namirnica: Mesu, jajima i mleku istekao rok

To im je omogućio novi Pravilnik o direktnoj prodaji koji je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede.

Kako je predviđeno pravilnikom, svoje proizvode od mleka, mesa, jaja, ribe moći će da prodaju u gazdinstvima, na lokalnim pijacama i u malim trgovinama ili da je direktno šalju na kućnu adresu potrošača, ali samo na teritoiriji Srbije.

To, međutim, ne dovodi u pitanje bezbednost hrane, jer će prema novom propisu, proizvođaći biti direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraće da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica, iako neće biti u obavezi da uvode na primer sistem Hasap koji se odnosi na princip analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje.

Cilj Ministarstva poljoprivrede bio je da se tradicionalna proizvodnja u malim gazdinstvima uredi i standardizuje i proizvođačima olakša osvajanje tržišta, kao i da se zadovolje sve veće potrebe kupaca za domaćom hranom.

Pravilnik bi trebalo da smanji troškove i skrati administrativnu proceduru u izgradnji i uređenju objekata za proizvodnju i preradu hrane, kao i za korišćenje tradicionalnih alata, materijala i postupaka u toj proizvodnji.

U male proizvođače, prema pravilniku, spadaju oni koji nedeljno prodaju maksimalno 200 litara mleka, 500 jaja ili 100 komada živine. U ovu grupu ulaze i oni koji za prodaju imaju do 100 kilograma mesnih prerađevina nedeljno.

U slučaju da robu nude registrovane male mlekare, klanice ili prerađivači mesa, dozvoljene količine mogu biti i veće.

Mali proizvođači biće upisivani u poseban registar zbog kontrole veterinarske inspekcije i olakšanih uslova poslovanja, jer neće morati da se pridržavaju normi određenih za velike, industrijske proizvođače.

Farmeri će biti dužni da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica. Proizvođači mleka će jednom u tri meseca morati da daju sirovo mleko na analizu na ukupan broj bakterija, dok će mali živinari jednom godišnje kontrolisati meso na prisustsvo salmonele.

U Ministarstvu poljoprivrde očekuju da primena pravilnika doprinese razvoju seoskog turizma jer će proizvođači moći na licu mesta da prodaju svoje proizvode, ali i da mali proizvođači lakše dobiju oznaku gerografskog porekla za svoju hranu. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljeno je i da će ove godine biti urađen pravilnik o proizvodnji i prodaji tradicionalnih proizvoda biljnog porekla.

(Telegraf.rs / Beta)