CENOVNIK: Da li su jeftiniji domaći ajvar, turšija, ljutenica i kuvani paradajz ili da to kupite u radnji!
Osnovna namirnica za sve vrste zimnica - crvena paprika ove godine košta između 60 i 100 dinara za kilogram
Ajvar, turšija, ljutenica ili kuvani paradajz? Šta se najviše isplati? Da li ga kupiti ili da ga sami pravimo? Ovo su pitanja koja ovih dana muče domaćice. Kako bismo vam pomogli, rešili smo da za vas pogledamo cene povrća i ostalih potrepština po pijacama i radnjama.
Evo šta smo otkrili...
Osnovna namirnica za sve vrste zimnica - crvena paprika ove godine košta između 60 i 100 dinara za kilogram, pa ako odlučite da pravite ajvar recimo, za 10 tegli mase 750 g potrebno je da kupite 25 do 30 kilograma paprika. Da bi se dobilo 10 tegli, potrebno je i tri kilograma plavog patlidžana (70-100 dinara za kg), dve litre ulja (130-140 dinara za litar), 300-400 grama soli (50 dinara po kg).
Na pečenje, a posle i na upržavanje oljuštenih paprika, potrošićete pet do šest sati.
Dakle, za paprike, ako ih plaćate po najnižoj ceni potrebno je 1.500 dinara, za patlidžan 240, 260 za ulje, 15 dinara za so. Ne treba zaboraviti da šporet mora da radi pet do šest sati, a kilovat u najjeftinijoj "zelenoj zoni" staje 5,10 dinara. Tako nas zimnica u "sopstvenoj režiji" može izaći oko 2.050 dinara.
Za one koji ne žele da prljaju ruke, niti troše vreme, tegla ajvara u nekom od marketu može se pazariti već za 160 dinara.
Penzionerka Milena V. kaže da je turšija manje zahtevna, jer tu nema šta da se kuva ili peče, ali je potrebno dovući razno povrće.
- Najbolje je uzeti 10 kilograma povrća da bi se dobilo 10 kilograma turšije. Na 10 kg povrća ide 8 l vode, 250 g esencije, 400 grama šećera, 250 g soli, 10 g konzervansa, 10 g vinobrana i kesica bibera u zrnu - otkriva ova iskusna domaćica.
Zavisno od toga koje povrće želite i da li hoćete jeftiniju varijantu ili onu sa kornišonima, i cena se razlikuje. Tako kilogram kornišona staje od 120 do 200 dinara. Ako sačekate još koji dan, možda prođete i jeftinije jer ga u marketima nemaju još uvek.
Kako smo videli, na pijacama i u radnjama zeleni paradajz košta 50, paprika "turšijara" 70-120, karfiol 100-130, šargarepa 50-100 i brokoli 200-250 dinara (po kg). Esencija košta 80 dinara (250 g), šećer 77-90 (za kg), konzervans, vinobran i biber od 10 g staju po 10-20 dinara. Sve zajedno može da vas košta već oko 1.100 dinara, ali ako želite i koji kilogram kornišona to vam je još oko 120 dinara na to.
U marketima je 1,4 kg najjeftinije turšije 280 dinara, što znači da bi za oko 10 kg trebalo do 1.800 dinara.
- Razlika u ceni je očigledna, a oko turšije nema mnogo posla sem što to povrće treba potopiti u vodu i začine i čekati - poručuje Milena.
Prema njenom receptu, za 10 litara soka od paradajza treba vam 20 kg paradajza, 250 g soli, kesica konzervansa i 1,5 do 1,8 kw koliko se potroši struje za sat vremena kuvanja (mada neko voli ređi, pa kuva kraće). Tako se kuvanjem u "domaćoj varijanti" za manje od 100 dinara dobije 10 l kuvanog paradajza, dok biste u radnji samo za jedan litar platili 125 dinara.
Ko voli ljuto, za oko 1.200 dinara može da napravi sedam do 10 tegli ljutenice. Koliko će da ispadne zavisi od dužine kuvanja, pa samim tim i gustine ove ljute poslastice.
Pogledajte, pa prosudite sami šta vam se više isplati - da li da uz malo posla prođete jeftinije, ali znate šta konzumirate, ili bez po muke eksperimentišete kupujući proizvode različitih proizvođača.
(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)