BESPARICA I KRIZA: Gazde stanova zovu bivše stanare da im izdaju stan!

- Nekada sam ovo što sada iznajmljujem za 200, plaćala 250 evra mesečno. Cene su pale svuda, u svim delovima Beograda. Otprilike za po 50 evra. Ja sa svojim petnaestogodišnjim stažom u iznajmljivanju stanova, ne sećam se da je bilo ovoliko stanova u ponudi i to nezavisno od doba godine - kaže podstanarka Maja Stanković

Slaba potražnja, niska platežna moć i ekonomska kriza koja traje nekoliko godina, značajno su uticale na tržište nekretnina, pa su tako pored cena za kupovinu, pale i cene iznajmljivanja stanova u prestonici, u proseku po 50 evra. O tome svedoče agenti za nekretnine, vlasnici stanova koji se izdaju, kao i oni koji žive kao podstanari.

Kakva je situacija na tržištu dovoljno govori podatak da su stanodavci u tolikom problemu da zovu svoje bivše stanare, nude im se, i pitaju da li znaju nekoga kome je potreban stan. Maja Stanković, koja iznajmljuje stan na Zvezdari, ističe da su joj se u poslednja dva meseca javilo čak troje bivših stanodavaca, kako bi joj ponovo ponudili svoje usluge.

- Nekada sam ovo što sada iznajmljujem za 200, plaćala 250 evra mesečno. Cene su pale svuda, u svim delovima Beograda. Otprilike za po 50 evra. Ja sa svojim petnaestogodišnjim stažom u iznajmljivanju stanova, ne sećam se da je bilo ovoliko nekretnina u ponudi i to nezavisno od doba godine. Kada sam došla ovde, 1998. godine, iznajmila sam sa drugaricama dvosobon stan na Dušanovcu za 300 maraka, i bila presrećna zbog toga, jer smo ga jedva našli. Sada, takvi stanovi se izdaju za 150 evra plus komunalije. Tri vlasnika stana u kojima sam stanovala su me kontaktirala u poslednja tri meseca kako bi me pitali da li meni ili nekome kome znam treba stan. To ja zaista ne pamtim da se dešavalo ikada - kaže Maja.

I u Agencijama za nekretnine potvrđuju da su pale cene, mada ne toliko drastično.

- Cene stanova jesu pale, a to pre svega važi za veće nekretnina za stanovanje kao i za poslovni prostor koji se iznajmljuje kao kancelarija. Cena je pala i za manje stanove, ali ne toliko drastično, zato što se mnogo više traže baš takvi,  mali po kvadraturi, pogotovo u periodu avgusta i septembra kada dolaze studenti iz unutrašnjosti , tako da oni još drže cenu - kažu u Agenciji za nekretnine sa sedištem u ulici Kneza Miloša koja se više od 20 godina bavi ovim poslom u Beogradu.

Dušanka Bošković, koja izdaje dvosoban stan na Karaburmi u ulici Patrisa Lumumbe, navodi da je na početku, 2003. godine za taj stan dobijala 230 evra, nakon pet godina je spustila na 200 evra, da bi ga sada izdavala za 180 evra plus troškovi režije.

- Ovog poslednjeg stanara sam maltene jedva našla. Dva meseca sam držala prazan stan, jer nije bilo stanara. Nekada bih dala oglas, i pre nego što izađu novine, zvali bi me prvo iz agencije za nekretnine da se raspitaju za cenu. Zatim bi sutradan kada se pojave na ulicama novine sa oglasima, po desetak studenata dnevno pogledalo stan, i do večeri bi sve bilo gotovo.  Pored toga, ranije je prag tolerancije bio mnogo manji i opominjala sam stanare za svaki neplaćeni račun. Iskreno, sada sam presrećna kada plate kiriju na vreme, a oko troškova infostana i ostalog ne moraju odmah da plate, ali ne smeju da dozvole isključenje ili tužbu. Šta ću ne smem da zatežem i ulazim u sukob, jer je teška kriza i ljudi baš nemaju para - navodi ona.

Trenutna situacija na tržištu govori sledeće: namešten jednosoban stan na Novom Beogradu, Dorćolu ili Vračaru, treba mesečno platiti od 180 do 200 evra, dok je prosečna cena dvosobnih stanova u centru grada i u blizini fakulteta oko 250 evra. Nameštenu garsonjeru je u centru nemoguće naći od 150 do 180 evra, dok je u bočnim delovima grada prosečna cena 150 evra.

(Telegraf.rs)