Beograd će 2054. biti grad bez ljudi!

Gradovi regiona u istoj situaciji: prva će 2048. stradati Podgorica, već sledeće godine Skoplje, nakon njih Ljubljana i Sarajevo, a poslednji u nizu će biti Zagreb. Prosečna temperatura oko 50 stepeni

Apokalipsa je počela: ako se prognoze istraživačkog tima Univerziteta sa Havaja obistine, već 2054. u Beogradu neće moći da se živi zbog astronomski visokih temperatura koje će potpuno izmeniti klimu našeg podneblja.

Efekat staklene bašte uzrokovan emitovanjem štetnih gasova u atmosferu učiniće da srednja godišnja temperatura u Beogradu krajem veka bude između 45 i 50 stepeni, što je za 32 do 38 stepeni više u odnosu na 11,9 stepeni izmerenih u 2005, globalno gledano najtoplijoj godini u istoriji.

Ako se s emisijom štetnih gasova nastavi istim tempom, u Beogradu neće biti ljudi već 2054, a i gradovi regiona se nalaze u istoj situaciji: prva će 2048. stradati Podgorica, već sledeće godine i Skoplje, nakon njih Ljubljana i Sarajevo, a poslednji u nizu biće Zagreb, nakon kojeg sledi Beograd.

Najgore od svega je, tvrde naučnici, što se ovaj proces praktično ne može zaustaviti: čak i ako bi se sve emitovanje štetnih gasova nastalih sagorevanjem nafte, uglja i prirodnog gasa ukinulo ili znatno smanjilo ove godine, neizdrživa vrelina bi u Beograd stigla do 2081. godine.

Veliki doprinos propasti planete daju i građani Srbije. Naime, Srbija je peti zagađivač ugljen-dioksidom po glavi stanovnika od 36 zemalja Evrope, a glavni uzrok tome je loš sektor transporta, pokazuje izveštaj Centralnoevropskog foruma za razvoj (CEDEF).

U našoj zemlji se svake godine emituju oko 6,2 tone ugljen-dioksida po glavi stanovnika, što je dva puta više od drugih zemalja sa sličnim ili istim dohotkom i stepenom razvoja.

(Telegraf.rs / Izvor : 24sata.rs)