Novi tunel između Autokomande i Ade (FOTO)

Ulaz u tunel biće kod petlje Hipodrom, na delu gde se ukršta sa Mostom na Adi, a vozila bi s druge strane izlazila u neposrednoj blizini stadiona Partizana

Kada Most na Adi i sve njegove pristupne saobraćajnice budu gotove, Beograd će dobiti i novi tunel kojim će se povezati Topčider i Autokomanda. Iz gradske Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju objašnjavaju da je u pitanju investicija vredna više desetina miliona evra.

Kako piše dnevni list "24 sata", novi tunel deo je Unutrašnjeg magistralnog poluprstena koji se proteže u dužini više od 17 kilometara i zamišljen je da rastereti gradsko jezgro i preseli tranzitni saobraćaj, povezujući Novi Beograd i Palilulu. Ulaz je kod petlje Hipodrom, na delu gde se ukršta sa Mostom na Adi, a vozila bi s druge strane izlazila u neposrednoj blizini stadiona Partizana, kod južne tribine, a zatim se kretala ka Autokomandi.

Arhitekta Mahmud Bušatlija kaže za Telegraf.rs da ova investicija neće koštati više desetina miliona evra, već će ta cifra preći sto miliona.

- Tunel na Autokomandi neće koštati neće koštati nekoliko desetina već više od sto miliona evra. Jer bi se morali napraviti dva tunela koji moraju biti široki, što u prevodu znači dva puta više kopanja, a po dužnom kilometru cena se kreće od 80 do 100 miliona. Međutim, na tom delu puta nema dovoljno širine da se prokopaju dva tunela, a da se nesruše stadioni ili obližnje zgrade, a u tom slučaju napravio bi se opet saobraćajni čep na samoj komandi. Sve to bi ponovilo onaj isti scenario kao što smo još videli prilikom izgradnje Mosta na Adi - kaže on.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)