BEOGRADOM SE ŠIRI MISTERIOZNI SMRAD: Voda, đubrivo ili nešto treće?

Neprijatan miris ne potiče od zagađenja Save i Dunava, kažu nadležni. S druge strane iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine ukazuju na blizinu "kolektora otpadnih i kanalizacionih voda u kojima se nalaze organske materije tako da dolazi do isparenja"

Foto: Tanjug

Neprijatni miris koji se danima širi Beogradom ne jenjava. Najviše su ugroženi stanovnici opština Novi Beograd i Zemun, iako se poslednjih dana na nelagodan miris žale i meštani drugih opština. Sumnja se na metil fenol iz Save i Dunava. Nezvanično obaveštenje koje su meštani Novog Beograda dobili je da se miris širi od "stajskog đubriva koje seljaci u okolini Beograda posipaju po žitu".

Međutim, ono što je ovde čudno jeste što se stajsko đubrivo u ovo doba godine ne baca, a žito je požnjeveno. Takođe, stanovnici ovih opština kažu da prethodnih godina ovakvih "neprijatnih mirisa" nije bilo, iako su njive postojale i tada. Zabrinuti za svoje zdravlje, građani se pitaju na koji način nadležni vode računa o tome šta se dešava sa vodom u našim rekama, pošto se ovakve stvari događaju?

U Sekretarijatu za zastitu životne sredine kažu da s obzirom na visoke spoljne temperature i dugi period bez padavina, dolazi do povlačenja vode u priobalju, a da se ne sme zanemariti ni blizina "kolektora otpadnih i kanalizacionih voda u kojima se nalaze organske materije, tako da dolazi do isparenja i oslobađanja neprijatnih mirisa od pomenutih organskih materija usled visokih temperatura."

(M. B.)