OTKRIVAMO: Zabranjeno šetati pse na Adi Ciganliji

Član 6 Pravilnika JP "Ada Ciganlija" kaže da je zabranjeno "dovoditi ili kupati životinje ili prati rublje ili druge stvari" ali i "dovođenje kućnih ljubimaca na plažu i kupalište"

Incident koji se u nedelju, 7. jula, dogodio na Adi Cigalniji, kada je vozač turističkog vozića udario psa i lakše povredio njegovu vlasnicu, osim što je izazvao bujicu komentara na društvenim mrežama, u žižu je vratio i pitanje: da li je dozvoljeno uvođenje psa i mačaka na "beogradsko more"?

Nije. Ova odluka nije nova, ali se čini da je sugrađani s vremena na vreme zaborave. Naime, Odluka o držanju domaćih životinja na teritoriji Grada Beograda datira još iz davne 1995. godine, a najvažnije promene "doživela" je 2011. Ipak, član 20 ostao je isti:

-  Javno komunalno preduzeće, odnosno privredno društvo, odnosno preduzetnik kome je grad odnosno gradska opština poverila obavljanje komunalne delatnosti uređenja i održavanja javnih zelenih površina (u daljem tekstu: preduzeće), može odrediti javnu zelenu površinu na kojoj je zabranjeno izvođenje pasa, po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda, odnosno uprave gradske opštine nadležne za komunalne poslove (spomen groblja i površine uz spomenička obeležja, zasebni visokodekorativni parteri ispred značajnih javnih ustanova i sakralnih objekata i sl.).

Na osnovu ove Odluke JP "Ada Ciganlija" ustanovilo je pravilnik, u čijem članu 6 jasno stoji da je na celokupnom prostoru Kupališta zabranjeno "dovoditi ili kupati životinje ili prati rublje ili druge stvari" ali i "dovođenje kućnih ljubimaca na plažu i kupalište".

Vlasnica pudle koju je u nedelju udario turistički vozić Ivana Hudiček za portal životinje.rs kaže da ju je smrt ljubimca veoma pogodila, ali i da se na Adi "vade" na propise:

- Jako se loše osećam, pas mi je mnogo značio, verovatno kao i svakome svoj. Pravde nema, jer se u JP Ada Ciganlija vade na to da je tamo zabranjeno voditi pse. Nažalost, i moju i vašu, staviću tačku na ovu priču. Jedino što me sada zanima je to da moje Beke više nema.

Kako je Telegraf već pisao, policija je obavila uviđaj na mestu incidenta i zapisnik, kao i izjava vozača vozića, prosleđeni su Tužilaštvu.

(Telegraf.rs)