NOĆ MUZEJA: 190.000 ljudi u Beogradu (FOTO)

Najveće interesovanje izazvale su bajke u Etnografskom muzeju, vojni orkestri u Vojnom muzeju, stručno vođene šetnje po Novom groblju, savremena brazilska umetnost u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić"

"Noć muzeja" sinoć je održana u 68 gradova Srbije, na 60 lokacija u Beogradu i 345 u celoj Srbiji.  Jubilarna, 10. "Noć muzeja" , prema oceni organizatora, potvrdila svoj značaj, čvrsto držeći treće mesto po veličini i značaju u Evropi, među 40 zemalja.

Dobro raspoloženje vladalo je tokom noći ulicama Beograda, Novog Sada, Šapca, Kragujevca, Subotice, Niša, Bora, Gornjeg Milanovca, Bele Crkve, Smedereva, Čačka...

U prestonici zabeleženo je 190.000 poseta na 60 lokacija sa 115 sadržaja koje je videla 21.000 posetilaca. Najveće interesovanje izazvale su bajke u Etnografskom muzeju, vojni orkestri u Vojnom muzeju, stručno vođene šetnje po Novom groblju, savremena brazilska umetnost u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", život Obrenovića u Konaku Kneza Miloša, ali i novo zdanje Jugoslovenske kinoteke i Palata Srbije. Tajnu lokaciju - beogradsku mumiju, u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu, videlo je 550 najvernijih fanova "Noći muzeja".

Reklame u Vojvodini od 1941. godine izazvale su veliku pažnju pa su subotički muzeji, galerije i izložbeni prostori zabeležili 12.000 poseta u samo jednoj noći. Od 17 lokacija u Nišu, najinteresantnije za obilazak bili su Narodni muzej, u kome je otvorena izložba skulptura vajara Antuna Augustinčića, Ćele kula i dečja izložba "Budućnost u boji" u Dečjem centru Niš.

(Telegraf.rs / Tanjug)