Dejanović: Apoteke Beograd ne poštuju zakon!

- Nisu poštovali Zakon o javnim nabavkama i tu ima elemenata krivične odgovornosti - kaže ministarka zdravlja i dodaje da je ta odgovornost "ne samo zbog kršenja zakona, već i zbog ugrožavanja prava pacijenata"

Ministarka zdravlja Slavica Ðukić-Dejanović izjavila je, povodom nestašice insulina u apotekama "Beograd", da se ta apotekarska ustanova ne pridržava zakona i da zbog toga, i kršenja prava pacijenata, ima elemenata krivične odgovornosti.

Navodeći da insulina ima u svim apotekama, sem u državnim apotekama u Beogradu, ministarka je rekla da će od Grada Beograda, osnivača Apotekarske ustanove "Beograd", tražiti da joj "objasne kako je moguće da insulina ima svuda sem u njihovim apotekama, i šta preduzimaju po tom pitanju".

- Nisu poštovali Zakon o javnim nabavkama i tu ima elemenata krivične odgovornosti - rekla je Ðukić Dejanović i objasnila da je ta odgovornost "ne samo zbog kršenja zakona, već i zbog ugrožavanja prava pacijenata".

- Dodatno je problematično širenje dezinformacija da insulina u Srbiji nema. To je stvorilo paniku kod ljudi koji ga prekomerno kupuju iz straha da ga neće biti, pa može doći do veštačke nestašice - rekla je ministarka zdravlja.

Prema njenim rečima, način na koji se apoteke snabdevaju lekovima isti je već dve godine, "tako da nema govora o tome da nisu bile spremne za primenu zakona".

- Sve dok je za nesprovođenje Zakona o javnim nabavkama bio predviđen prekršaj kao sankcija, to nije mnogo plašilo apoteke. Problem se pojavio onog momenta kada je to postalo krivično delo - rekla je Ðukić Dejanović.

Ðukić Dejanović je takođe kazala da nije tačno da bolnice nemaju sredstava za higijenu i sterilizaciju i da je klostridija uporna bakterija svih bolničkih prostora, koje ima svuda u svetu, ne samo kod nas.

(Telegraf.rs / Tanjug / Danas)