SPS, SNS i URS pokrenuli pitanje izmene Statuta Beograda!

Predstavnici SNS, SPS i URS pokrenuli inicijativu za izmenu Statuta grada Beograda sa ciljem njegove suštinkse decentralizacije, kao i o izmenama i dopunama pojedinih republičkih zakona

Predstavnici SNS, SPS i URS razovarali su danas o pokretanju inicijative za izmenu Statuta grada Beograda sa ciljem, kako su naveli, njegove suštinkse decentralizacije, kao i o izmenama i dopunama pojedinih republičkih zakona koji bi to omogućili.

Sastanku u prostosrijama SNS su prusustvovali potpredsednik SNS i predsednik beogradskog odbora te stranke Nebojša Stefanović, predsednik beogradskog odbora SPS Aleksandar Antić, koji je i predsednik gradske skupštine, i funkcioner URS Vladimir Ilić.

Stefanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je suština da se krene u proces decentralizacije, da će se razgovarati sa nevladinim organizacijama, stručnjaicima za te oblasti.

Zatim, kako je naveo, treba da se krene u javnu raspravu kako bi se suštinski promenio Statut Beograda i došlo do decentralizacije.

Stefanović je podsetio da je Statut poslednji put menjan 2008. godne, da je SNS i tada bila nezadovoljna tim izmenama jer se deo nadležnosti preneo sa opština na grad, što se, kako je rekao, pokazalo da nije dobro rešenje.

Antić je rekao da je decentralizacija potrebna u smislu donošenja građevinskih dozvola i ubrzanja drugih procedura koje bi dovele i do povećanja investicija.

(D. Z. / Tanjug)