BEZ PANIKE: Beograd nije u opasnosti od poplava! (FOTO)

Nadležni i stručnjaci tvrde da Beograd ovog proleća neće "potopiti cunami". Ipak zbog velikih snegova u Sloveniji i Hrvatskoj, stanje na srpskim rekama pomno se prati

NEMA POTREBE ZA PANIKOM! Beograd ovog marta nije u opasnosti od poplava, iako će situacija sa snegom u Sloveniji i Hrvatskoj uticati na vodostaje Dunava i Save. Iako bi došlo do nepredviđenih problema, nadležni tvrde da su beogradske obale bezbedne.

Pre upuštanja u ozbiljne analize stanja na rekama, treba znati da dugoročne meteorološke prognoze nisu sasvim pouzdane. Kako je za Telegraf objasnjio načelnik Odeljenja za hidrološke prognoze RHMZ Dejan Vladiković, predviđanja se rade za narednih mesec dana, ali je prognoze najbolje raditi deset dana unapred. Prema ovim prognozama, Srbiji ne preti opasnost od poplava.

- Dunav će 12. marta imati manji do umereni porast vodostaja, ali se ne očekuje da će negde biti dostignuta granica redovne odbrane od poplava. Kada je reč o Savi, očekuje se propagacija (širenje, rasprostiranje) talasa i porast vodostaja zbog otapanja snegova u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, pa čak i u Crnoj Gori. Ipak, dostizanje granice redovne odbrane od poplava očekuje se jedino kod Šapca oko 15. marta, ali to je normalno stanje - kaže Vladiković.

(M. S.)