TELEGRAFOV VREMEPLOV: Skijanje u Beogradu, verovali ili ne (FOTO)

Iako danas deluje kao priča iz bajke, skijanje u Beogradu pre nekoliko decenija bila je uobičajena pojava, a staze su, osim na Avali, Košutnjaku i Kalemegdanu, bile i u jednom danas vrlo urbanom naselju...

Sneg koji poslednjih nekoliko zima "zabeli" ulice Beograda, osim kod najmlađih, uglavnom izaziva negativne emocije: smeta u saobraćaju, smeta u šetnjama, smeta u oblačenju.. U svemu smeta. Ipak, pre šest decenija sneg u Beogradu pričinjavao je ogromno zadovoljstvo: mogli ste da skijate, a da ne plaćate skupa zimovanja.

Počeci organizovanog skijanja u Srbiji daleko su u 1922. godini, a prvo sportsko takmičenje u smučarskom trčanju održano je na Avali 1929. godine. Osim Avale, padine za skijanje bile su na Košutnjaku, Kalemegdanuali i na, tada nenastanjenom, Banovom brdu.

Međutim, u godinama koje su dolazile, beogradsko skijanje je skoro sasvim iščezlo. Da li zbog cene opreme, nedostatka volje i vremena ili zbog toga što nam je lakše da uživanje na snegu papreno platimo, beogradski sneg postao je samo smetnja.

(M. Stojanović / Izvor i Foto: Smučarski savez Srbije "Smučarstvo u Srbiji", 1951.)