Vinska Vizija: Hedonistički preplet ukusa i kultura u Beogradu

A. V.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Promo

Treću godinu za redom, Beograd je domaćin jedinstvenog sajma vina, hrane i turizma, dobro poznate Vinske vizije Otvorenog Balkana. Od 22. do 24. novembra, Beogradski sajam ugostiće sve ljubitelje autentičnih ukusa i vrhunske kuhinje, donoseći bogat program prepun događaja za sve posetioce, od stručnjaka do entuzijasta.

Prvi dan sajma, 22. novembra, rezervisan je za profesionalce – vinare, distributere, somelijere i sve koji žele da se povežu i prošire svoje kontakte u industriji. U okviru B2B programa u Hali 3, profesionalni posetioci će moći da prisustvuju ekskluzivnim susretima sa vrhunskim izlagačima i degustiraju vina i rakije koje predstavljaju najbolje od Balkana. Ovaj poslovni segment sajma pruža ne samo prostor za razmenu znanja i kontakata, već i šansu za nove poslovne poduhvate i ugovore, a sve u atmosferi posvećenoj izvrsnosti u vinarstvu i gastronomiji.

Subota, 23. novembra, donosi bogat program otvoren za sve posetioce. Od trenutka kada se vrata sajma otvore, Beogradski sajam pretvara se u pravi raj za hedoniste – preko 650 izlagača iz 38 zemalja pružiće priliku da se istraži raznolikost ukusa, od prepoznatljivih vina i rakija do jedinstvenih lokalnih etiketa.

Za prave ljubitelje vina, svečana dodela nagrada Vinski trofej Otvorenog Balkana (Open Balkan Wine Trophy) obećava poseban trenutak, jer će biti proglašena najbolja vina festivala – savršena prilika da posetioci otkriju svoje nove favorite i dožive najbolje od regionalnog vinarstva.

Program sajma uključuje i seriju ekskluzivnih masterklasova, savršenih za sve koji žele da saznaju više o vinskim sortama i kulturi. Tokom subote i nedelje u Hali 2A, posetioci će moći da prisustvuju tematskim radionicama koje vode istaknuti stručnjaci. Jadranka Klarić, ugledna vinska ekspertkinja iz Severne Makedonije, predstavlja retku i jedinstvenu sortu Stanušina, dok somelijer Dušan Vranić otkriva tajne kreiranja vinske karte i organizacije vinske kolekcije – od izbora etiketa do skladištenja boca. Poznati vinski stručnjak Robert Gorjak vodi posetioce kroz suptilne razlike u stilu i teroara pino noara, a Master of Wine Kerolajn Gilby (Caroline Gilby) istražuje specifičnosti srpskog terorara, gde globalno prepoznate sorte poput kabernea i merloa dobijaju sasvim nov izraz.

Nedelja, 24. novembra, donosi finalni dan sajma sa dodatnim uzbuđenjima, uključujući dodelu nagrada za Rakijski trofej Otvorenog Balkana (Open Balkan Rakija Trophy), koji prepoznaje i slavi najbolje proizvođače rakija iz regiona. Paralelno sa ovim događajem, Gastronomska vizija (Food vision) u Hali 5 predstavlja kulminaciju takmičenja mladih šefova kuhinje. Ova jedinstvena prilika omogućava posetiocima da prisustvuju vrhunskoj kulinarskoj predstavi, gde mladi talenti iz celog Balkana demonstriraju umeće i kreativnost u pripremi autentičnih balkanskih specijaliteta.

Za one koji žele da se dodatno posvete istraživanju ukusa, nedeljni masterklasovi pružaju vrhunsko edukativno iskustvo. Igor Luković će predstaviti retke i fascinantne sorte vina iz Srbije, dok će Kerolajn Gilbi voditi degustaciju nagrađivanih vina od autohtonih sorti Zapadnog Balkana. Vinski ekspert Zvonko Herceg uvodi posetioce u svet moćnih i bogatih Vranac vina, dok kompanija Vinventions, predvodnik u održivom pakovanju vina, završava dan predstavljajući svoje ekološke čepove i filozofiju održive proizvodnje.

Ulaznice za ovaj događaj, koji traje svakog dana od 10 do 20 časova, biće dostupne na biletarnici Beogradskog sajma. Cena dnevne ulaznice je 1.000 RSD, dok grupna ulaznica za 20 i više posetilaca iznosi 700 RSD po osobi.

Vinska vizija otvorenog Balkana nije samo sajam – to je pravi festival ukusa i kultura, mesto gde se susreću vrhunski proizvodi, posvećeni proizvođači i ljubitelji dobrog vina i hrane iz celog sveta. U srcu Beograda, ovaj događaj pruža jedinstvenu priliku da osetite i doživite autentične ukuse, kulture i inspirativne priče koje se kriju iza svake boce i tanjira.

(Telegraf.rs/PR)