Obeleženo 76 godina Mašinskog fakuleta: Održana svečana akademija 'Korak ispred svih'

Đ. Đ.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Nikola Tomić

Svečanom akademijom ''Korak ispred svih'' Mašinski fakultet u Beogradu obeležio je danas Dan fakulteta, kao i 76 godina postojanja kao nezavisne visokoškolske ustanove i 151 godinu od uvođenja visokoškolske nastave u oblasti mašinstva u Srbiji.

Kako je saopštio Mašinski fakultet, na svečanosti su istaknuti najvažniji rezultati te ustanove u školskoj 2023/24 godini, pre sve, rekordno interesovanje mladih za studije mašinstva u poslednjih 25 godina, pošto je upisano 698 studenata.

Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović izjavio je da će raditi na unapređenju postojećih studijskih programa, ali i na razvoju novih, u skladu sa potrebama tržišta i razvojem novih tehnologija, kao i da će nastaviti sa jačanjem laboratorijske i istraživačke kapacitete, kao i na uspostavljanju strateškog partnerstva sa vodećim inostranim univerzitetima, uključujući i otvaranje prema fondovima izvan Evropske Unije.

''Osnovni cilj kome težimo svakako je stalno podizanje kvaliteta procesa i ishoda obrazovanja, čime ćemo potvrditi vodeću nacionalnu poziciju i nastaviti put afirmacije naše ustanove kao regionalnog lidera u obrazovanju inženjera mašinstva'', rekao je Popović.

Poseban akcenat je stavljen na aktivnosti koje imaju za cilj da studenti kroz različite projekte tokom studiranja što više sarađuju sa domaćom i međunarodnom naučnom i poslovnom zajednicom i tako steknu što više praktičnih znanja, a samo u proteklih godinu dana potpisano je više od 250 ugovora saradnje sa privredom, iz kojih su proistekli novi projekti i naučni radovi.

Na javnim pozivima Fonda za nauku Srbije Mašinski fakultet, kao nosilac ili partner, učestvuje u realizaciji tri projekta u okviru programa ''Zelena saradnja nauke i privrede'', dva projekta u okviru programa ''Prizma'', a nedavno je dobio i projekat koji se finansira u okviru programa ''Saradnja srpske nauke sa dijasporom''.

Realizovano je 43 projekta u okviru Programa inovacionih vaučera i jedan projekat u okviru Programa transfera tehnologije koje finansira Fond za inovacionu delatnosti.

Važan korak u razvoju inovativnih i preduzetničkih ideja među studentima i istraživačima Mašinskog fakulteta predstavlja osnivanje Inovacionog inkubatora, projekta koji se realizuje u okviru programa ''Srbija zemlja nauke - zemlja inovacija'' Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Protekle godine posebno se izdvojila poseta visoke delegacije Ministarstva nauke i tehnologije Narodne Republike Kine i saradnja sa vodećim univerzitetima iz Austrije, Rusije, Nemačke i Kine.

Aktivnosti Mašinskog fakulteta bile su usmerene na opremanje i jačanje laboratorijskih kapaciteta, kao i na povećanju vidljivosti naučno-istraživačkog rada, uspostavljanjem digitalnog repozitorijuma naučnih rezultata i publikacija pod nazivom 'Machinery', koji broji više od 7.799 referenci 235 aktivnih istraživača.

Nakon akademskog dela svečanosti dodeljene su nagrade i plakete za doprinos razvoju.

Plaketa su uručene Vojkanu Lučaninu, Srđanu Bošnjaku i Marku Milošu, redovnim profesorima Mašinskog fakulteta u penziji.

Nagrada ''Akademik Vladan Đorđević'', za naučni rad autora sa Mašinskog fakulteta objavljen u najbolje rangiranom međunarodnom časopisu izuzetnih vrednosti za 2023. godinu, dobio je profesor Dušan Đukić sa Katedre za matematiku.

(Telegraf.rs/Tanjug)