"Rezultat zajedničkog rada i posvećenosti" Otvoreno dečje igralište na Čukaričkoj padini

E. T.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Beoinfo

Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” Dušan Tojagić i predsednik gradske opštine Čukarica Nikola Aritonović prisustvovali su otvaranju saniranog dečjeg igrališta na Čukaričkoj padini na Lazarevačkom drumu 6a–6e, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća.

– Ovo je još jedno u nizu dečjih igrališta koje je JKP „Zelenilo – Beograd” kompletno obnovilo, a trenutno se slični radovi izvode na još osam lokacija u gradu. Raspored opreme za dečje igralište, njihove zaštitne zone i pešačke komunikacije urađene su u skladu sa svim važećim standardima i Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta. Radovi su završeni skoro mesec dana pre planiranog roka i zadovoljstvo nam je što mališanima ovog dela Čukarice možemo da predamo prostor na korišćenje – istakao je tom prilikom Dušan Tojagić, vršilac dužnosti generalnog direktora JKP-a „Zelenilo – Beograd”.

Radovi na ovoj lokaciji započeli su 4. septembra, a izvođeni su na površini od 791 kvadratnog metra, uz očuvanje postojeće vegetacije i slobodnih zelenih površina.

– Obnovljeno igralište predstavlja rezultat zajedničkog rada i posvećenosti građana, Gradske opštine Čukarica i JKP-a „Zelenilo – Beograd”, i važan je korak ka stvaranju boljih uslova za odrastanje i razvoj naše dece. Ovo igralište će omogućiti mališanima druženje, igru i bezbrižne trenutke u njihovom odrastanju, ali i sticanje novih veština. Naš cilj je da stvaranjem ovakvih prostora omogućimo porodicama da zajedno provedu kvalitetno vreme u svom kraju – istakao je Nikola Aritonović, predsednik gradske opštine Čukarica.

Foto: Beoinfo

Novoprojektovanim rešenjem, u skladu sa potrebama korisnika, kao i karakteristikama predmetnog prostora i neposrednog okruženja, pristupilo se obnovi postojećih sadržaja – dečjeg igrališta i pešačke komunikacije. Zadržana je postojeća matrica i veći deo regulacije čvrstih zastora.

Dečje igralište je pozicionirano u zoni postojećeg prostora namenjenog za igru dece. Postavljena je oprema za igru dece na zastor od livene gume. Od dečjih rekvizita izvršena je ugradnja ljuljaške sa dva gumena sedišta, dve njihalice i jedne vrteške, a na podlozi od livene gume formirana je i razvojno-edukativna igra „ježeva kućica”. Raspored opreme za dečje igralište, njihove zaštitne zone i zastori su u skladu sa važećim standardima i Pravilnikom o bezbednosti dečjih igrališta.

S obzirom na to da je kompletna javna zelena površina okružena pristupnim putem za interventna vozila i parking-prostorom, a da bi se dodatno osigurala bezbednost korisnika, postavljena je zaštitna ograda visine 1,10 metara, ukupne dužine 54 metra. Takođe, usled parkiranja vozila obodom predmetne površine, uz pristupni put za interventna vozila postavljena su 44 zaštitna metalna stubića.

Od parkovskog mobilijara ugrađeno je pet betonskih klupa sa naslonom i dve betonske đubrijere, a obnova travnjaka obavljena je setvom travnog semena na površini od 470 kvadrata, saopštavaju iz „Zelenila”.

(Telegraf.rs)