Misterija tramvaja 13: Vozi vas od BAS-a do Čukarice za 2 minuta bez gužve, ali niko ne zna gde je stanica

S. J.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Telegraf.rs / Sekretarijat za javni prevoz

"Da li znate gde staje tramvaj 13 ka Banovom brdu?" Tako je glasilo pitanje koje smo postavili Beograđanima u blizini Beogradske autobuske stanice a odgovori su nam pokazali da je ova linija za naše sugrađane i goste Beograda prava misterija, pa je većina naših ispitanika bila iznenađenja ovim pitanjem, dok je mali broj znao za tačnu putanju ovog beogradskog tramvaja.

Tramvaju 13 početna tačka nalazi se u Bloku 45, a odatle se kreće ulicama dr Ivana Ribara, Jurija Gagarina, Antifašističke borbe, Bulevarom Milutina Milankovića, Bulevarom Crvene armije, zatim preko Heroja sa Košara, Mosta na Adi, saobraćajnice pored Hipodroma, Vladimira Radovanovića, Požeške i tako stiže do svoje krajnje tačke - Banovog brda.

Foto:S.J.

Međutim, izgleda da stanovnici Beograda ovaj prevoz koriste mahom da bi se dovezli do Železničke stanice, a odatle dalje od Beograda, pa većinom ne znaju kakva je tačna putanja tramvaja 13, i gde su mu još stajališta u blizini, kao i da pomenuti tramvaj napravi ceo krug oko Železničke stanice i ide putem mosta na Adi.

"Ja prvi put čujem za tu liniju. Nisam ni znala da postoji. Kako ste rekli, koji broj?", "Pa, verovatno staje gde i ostali trajmvaji, pojma nemam, ne vozim se tom linijom", "Evo mogu da vam potražim na internetu gde mu je stajalište, ako vam treba, ja ovako nemam blage veze", glasili su odgovori Beograđana koje smo dobili, a kada smo im postavili pitanje gde to staje tramvaj 13 ka Banovom brdu.

Jedino je jedna starija Beograđanka kao iz topa odgovorila: "Pa, on staje ovde kod Železničke stanice, onda pravi krug da ti se smuči život, i nastavlja dalje do ispod mosta na Adi, gde ima takođe stajalište".

A, da li ste vi znali za ovu putanju tramvaja 13?

Ukoliko putujete od BAS-a potrebno je da pronađete stanicu koja se nalazi na samom pristupu Mostu na Adi, kako ne biste kružili oko železničke stanice i zgrade NCR u Bulevaru Milutina Milankovića.

Kada se bude rekonstruisao Stari savski most, ovu stanicu će koristiti i linije 7, 9 i 11.

Trenutno, preko Mosta na Adi prolaze linije 12L i 13.

(Telegraf.rs)