Beogradska autobuska stanica od A do Š: Naša reporterka opisala je svoje iskustvo

Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Mateja Beljan

Sve što je novo u Beogradu, vekovima unazad bilo je predmet polemike. Ništa čudno, reklo bi se, ako znamo priču o postavljanju spomenika Beogradskom pobedniku i „zgražavanju“ tadašnje jasvnosti na statuu golog muškarca.

Slična situacija je i sa nekim novinama u našem lepom gradu.

Nova autobuska stanica je još jedna u nizu. I dok će uvek biti onih, koji će sa oduševljenjem prihvatiti novine, kao nešto dobro, uvek će biti i „dežurnih skeptika“. Na svu sreću, sve je više onih prvih.

Gde se nalazi nova autobuska stanica?

Kao neko ko je u ovom gradu rođen, ali ko nema baš mnogo dodira sa Novim Beogradom, osim sa pojedinim lokoacijama, odlučila sam se ipak za sigurniju opciju - taksijem do nove autobuske stanice.

Istini za volju, tek posle sam shvatila da je zapravo lokacija odlično odabrana i lako dostupna. Barem iz dela grada u kome živim.

I koliko god tamo imala prilike da sretnem ljude, slobodno mogu reći, gotovo uplašene od te novine, činjenica je da je sve odlično organizovano. Kao i svugde, čitaš natpise... pitaš i dobiješ odgovor. Nikakav

problem, u suštini.

Moje prvo putovanje sa nove autobuske stanaice

Karte sam kupila online, pa mi je bilo logično da priđem šalteru i pitam šta je potrebno još. Ljubazna službenica mi je rekla da treba da odem do šaltera broj 9 i kupim peronsku kartu.

Ukoliko, međutim kupite kartu direktno na stanici, peronsku kartu dobijate na licu mesta, tako da idete odmah na perone.

Koliko god neko to želeo da prizna ili ne, činjenica je da je sve lepo uređeno, pregledno i da nema nikakvih problema oko snalaženja. U okviru same stanice postoji i ugostiteljski objekat, u kome su cene, koliko sam mogla da primetim, vrlo slične gradskim cenama.

Naravno, u unutrašnjem delu same stanice je pušenje zabranjeno, ali pušači mogu da izađu van zgrade i uživaju u svojoj strasti. Sve je čisto i maksimalno sređeno, a pepeljare su lako uočljive i ima ih sasvim

dovoljno.

Ono što mi je privuklo pažnju jeste lokacija, koja je, mogu reći odlično odabrana. Tik uz novu autobusku stanicu je i železnička stanica, što je odlična veza za putnike koje dolaze recimo iz Novog Sada, a žele da idu u neki grad u Srbiji ili van nje.

Peroni su blizu same stanične zgrade. Međutim, primetila sam samo jednu stvar, koja mi donekle nije bila logična. Na displejima na peronima piše sve što je potrebno od informacija, osim toga na kome peronu je autobus postavljen. Ipak, zvučnici su dovoljno jaki i služebnici govore razgovetno, tako da ni to nije nikakav problem. A i na svakoj kupljenoj karti piše sa kog perona polazi autobus na odabranu destinaciju.

Svi natpisi su lako uočljivi, tako da je samo potrebno pročitati odakle polaze međugradske, odakle međunarodne linije, a gde se postavljaju turisti autobusi.

Na nekoliko koraka od bočnog ulaza u staničnu zgradu nalaze se toaleti, čije je korišćenje besplatno.

Takođe, i u unutrašnjosti postoje toaleti, za koje se korišćenje naplaćuje sto dinara. Takođe se kupuje na pomenutom šalteru broj 9 - platite 100 dinara i dobijete račun sa bar kodom, koji prislonite na aparat

ispred ulaza u taj toalet.

Umesto zaključka

Ne samo stanovnicima Beograda, nego i čitave Srbije je putovanje autobusima sada olakšano. U to nema nikakve sumnje.

I koliko god možda strepeli od toga da li ćete se snaći na novoj autobuskoj stanici, kao i potpisnik ovih redova uostalom (jer ipak je to nešto novo, zar ne?), jednostavno nemojte brinuti.

Sve je podređeno putnicima i prilično je izvesno da nikakav problem neće da se javi. Pratite table sa natpisima koje su jasno istaknute i, u krajnjoj liniji, pitajte zaposlene na stanici, ako vam nešto nije jasno.

(Telegraf.rs)