Snimak Beograda iz 1973. godine otkriva neverovatan detalj: Stari zeleni bus bez klime i jedna šarmantna dama

M. B.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Trg Marksa i Engelsa, današnji Nikole Pašića, 1968. godine. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/fortepan.hu, Mészáros Zoltán/Fæ

Pogledali smo jedan zanosni, nostalgični video snimak Beograda iz 1973. godine, koji nam nije probudio samo sećanja na "vreme slobode i progresa". Zapavo, upitno je koliko je život tada zaista bio "dobar", a koliko nas nostalgija mami da tako o toj epohi mislimo. Ali, jedna stvar je sigurno drugačija - ljudi!

Možda su mrvili cikoriju, jer nisu imali kafu, grickali šećernu tablu, jer je nedostajalo kakaa. Možda su se tiskali na zadnjim vratima autobusa i "preko veze" kupovali kartu i čekali dugo u redovima pred šalterima nekih memljivih ustanova. Nije ni ekologija bila jača strana, a tek ljudska prava... Pa, ipak, živeli su život! Imali su na licu nešto što danas kao da manjka. Osmeh i zadovoljstvo, zanosi neku veru u bolje sutra. Danas imamo mnogo toga, tehnologija nam pruža bezbroj mogućnosti, ali kao da nam fali malo onog autentično ljudskog na ulicama.

Jedan par tako se drži za ruke i pretrčava Jug Bogdanovu ulicu ne bi li stigli na stari zeleni bus bez klime! Sledeći kadar - u busu je čikica koji čita novine, a dama koja je jedva stigla na bus oduševljeno se smeje kraj svog brke i "hvata" svoje mesto. Usrećila ju je sitnica, a kamera koja nije mogla da bude neupadljiva i činjenica da je trenutak ovekovečen sigurno je doprinela ovom slatkom osmehu.

Ulice su pune smoga i magle automobilli se tiskaju na parkingu Trga Nikole Pašića, ali živost saobraćaja Beogradu daje mu poseban "šmek". Koliko god da je mnogo bilo automobila u centru, autoput i Mostar bili su baš "Komotni" i to je zaista neverovatna slika prestonice. Kogod da se negde uputio tih gosina mogao je bez gužve da stigne širokim, modernim, saobraćajnica koje su u to doba bile pravo "čudo", a tako brzo su nam postale tesne.

(Telegraf.rs)