"Politika": Stari savski most neće biti uništen, za njega je određena nova lokacija preko reke

M. B.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Nikola Anđić

Ni u staro gvožđe ni na kopno, nego na Dunav između Zemunskog keja i Velikog ratnog ostrva, odnosno plaže Lido – to je lokacija na koju bi mogao da bude premešten Stari savski most.

Ovo za „Politiku” otkriva osoba uključena u projekat uklanjanja saobraćajne veze iz Savskog amfiteatra i izgradnje novog i većeg mosta na poziciji prepoznatljive zelene lučne konstrukcije, koja nije želela da joj se ime pominje. To mesto je i ranije bilo u igri kao jedna od brojnih lokacija na koju bi most mogao da se preseli, a sada je, kako saznajemo, i na korak do formalizacije – odnosno potpisivanja aneksa ugovora kojim bi se stavila tačka na sudbinu Starog savskog mosta. Međutim, neki od takođe uključenih u ovaj projekat, iako potvrđuju da je za sada ova lokacija najizglednija, napominju da će to biti izazovan poduhvat pa zbog toga premeštanje mosta kod Lida još ne vide kao definitivnu odluku.

Most neće biti uništen, nego će dobiti novi život kao pešačko-biciklistička saobraćajnica tako što će biti postavljen kao veza između Zemuna i Lida na onoj poziciji gde se leti postavlja pontonski most do plaže na Velikom ratnom ostrvu. Zato mora da se radi plan detaljne regulacije koji će definisati sve što treba da bi most mogao da se premesti na novu lokaciju – ističe sagovornik.

Na staroj iznad Save sve su prilike ostaće najmanje do Nove godine, ali od 1. novembra, kako su to potvrdili za naš list u Gradskoj upravi, biće zatvoren za saobraćaj. Resorno ministarstvo, kako nam je rečeno, izdalo je rešenje o rušenju, a stručnjaci zaduženi za projektovanje novog mosta, ali i izradu dokumentacije za uklanjanje Starog savskog kažu da će on u jednom komadu biti skinut sa stubova i prenet na privremeni građevinski plato – prostor između Brankovog i Starog savskog mosta. Tu će biti rastavljen na delove, a na koju privremenu lokaciju će otploviti pre nego što dođe vreme da premosti dve obale na Dunavu, nije poznato.

(Telegraf.rs/Politika)