Na ovih 17 mesta u Beogradu danas traje rat sa krpeljima: Važno upozorenje za građane

S. Ž.
Vreme čitanja: oko 1 min.

U Beogradu počela akcija suzbijanja krpelja, apel sugrađanima da omoguće nesmetan rad

Pixabay

Ekipe Sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine JKP "Gradska čistoća" danas u Beogradu sprovode veliku i poslednju jesenju akciju suzbijanja krpelja na javnim zelenim površinama, a na sugrađane se apeluje da im omoguće nesmetan rad, rekla je dr veterinarske medicine Ivana Đurić Maslovara.

Akcija se sprovodi od 8.00 do 14.00 časova, a za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisan je u Privremenu listu biocidnih proizvoda, te građani nemaju razloga za strah", rekla je ona za Tanjug.

"Apelujemo na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana", kazala je Đurić Maslovara.

Kako je precizirala, akcija će obuhvatiti javne zelene površine sledećih lokaliteta:

Košutnjak,

Ada Ciganlija,

Pionirski grad,

Zvezdarska šuma,

Topčider,

Makiška strana Ade Ciganlije,

Novo Skojevsko naselje,

Filmski grad,

Miljakovačka šuma,

Park Bele vode,

Lipovačka šuma,

Avala - izletničke površine,

SP "Jajinci",

Očage

Barajevo,

Trešnja

Šuplja stena.

U našim krajevima, objasnila je, aktivnost krpelja se javlja u dva perioda - u toku proleća i jeseni, a za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

"Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova", zaključila je Đurić Maslovara.

(Telegraf.rs/Tanjug)