Ovako će izgledati nove ulične table u Beogradu

M. B.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Konkursna dokumentacija Sekretarijata za komunalne i stambene poslove / mb

Nove ulične table trebalo bi da osvanu na ulicama Beograda, ali ovoga puta nije reč o onima na fasadama zgrada, već o oznakama koje Beograd do sada nije imao. Table sa nazivima ulica i putokazima postavljaće se tako da budu uočljive vozačima s kolovoza.

Ključne tačke biće raskrsnice, a ovaj projekat za sada obuhvata dve centralne gradske opštine: Stari grad i Vračar.

"Planom postavljanja obuhvaćeno je 106 raskrsnica na teritoriji GO Vračar i 128 raskrsnica za GO Stari grad. Za GO Stari grad određeno je 6 manjih celina (svezaka), dok je za GO Vračar određeno 5 celina (svezaka) u okviru kojih su utvrđene mikrolokacije za postavljanje stubova. Prema Planu postavljanja, ukupan broj stubova na teritoriji GO Stari grad je 200 dok je broj tabli 401. Na teritoriji GO Vračar ima 177 stubova i 347 tabli. Dužina table sa nazivom ulice ili trga određena je na osnovu dužine naziva ulice

ili trga", navodi se u konkursnoj dokumentaciji Sekretarijata za komunalne i stambene poslove.

Nazivi ulica biće ispisani na srpskom jeziku i to obavezno ćiriličnim pismom, kao i na engleskom jeziku. Font je C Swiss Bold.

Kao i uobičajene ulične table i ove će biti plave boje, dok će ispisi biti bele.

Biće izrađene od aluminijuma i imaće ispis s obe strane, u zavisnosti od smera kretanja.

Folije koje će na table biti lepe obezbeđivaće i refleksiju svetlosti, kako bi se jasno videle i noću, ali ne suviše sjajnu da ugrožava saobraćaj.

Iako se na primeru tabli vidi ćirilična i latinična verzija naziva ulice, važno je napomenuti da se u tekstu zahteva korišćenje srpskog i engleskog jezika, pa će umesto "ul" pisati "St".

(Telegraf.rs)