Agencija za bezbednost saobraćaja i "Pažljivko" sa prvacima OŠ "Pavle Savić"

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) organizovala je danas podelu knjiga "Pažljivkova pravila u saobraćaju" i predstavu za učenike prvog razreda Osnovne škole "Pavle Savić" na Mirijevu sa ciljem edukacije najmlađih učesnika u saobraćaju, kako bi bili što bezbedniji na putu od kuće do škole.

V.d. direktora ABS Branko Stamatović rekao je za Tanjug da su interaktivna radionica i predstava zamišljeni na način da deca, kroz igru, prolaze različite situacije u saobraćaju kako bi naučila na koji način treba da se ponašaju u saobraćaju i šta tačno treba da rade u određenim situacijama.

- Svakako nam je važno da svako dete bude u prilici da prolazi kroz lekcije koje će sutra da nosi čitavog života, ali želim da iskoristim i priliku da apelujemo na roditelje da kroz knjigu "Pažljivkova pravila u saobraćaju" zajedno sa decom prolaze kroz lekcije - rekao je on.

Stamatović je zahvalio GO Zvezdara koja je, pored knjiga, obezbedila i svetloodbojne prsluke i druge poklone.

On je naveo da je veoma važno da svako dete bude u prilici da prolazi kroz lekcije koje će sutra da nosi čitavog života.

- Apelujem na roditelje da kroz knjigu 'Pažljivkova pravila u saobraćaju' zajedno sa decom prolaze kroz lekcije. Takođe, knjiga može poslužiti i učiteljicama i učiteljima da na časovima rade kroz te lekcije - rekao je Stamatović.

On je apelovao na vozače da vode računa o vožnji u zoni škole i podsetio da je ograničenje brzine od 30 kilometara na sat sa razlogom takvo.

- Deca su najranjiviji učesnici u saobraćaju. Njihova bezbednost nam je najbitnija. Naša vizija koju sprovodimo sa Ministarstvom unutršanjih poslova, lokalnim samoupravama i drugim institucijama je nula pognule dece u saobraćnim nesrećama - naglasio je v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Govoreći o "Pažljivku", Stamatović je rekao da je to dečak koji ima 10 godina i da je samim tim progrma prilagođen deci.

- On uči svoje vršnjake, na prvom mestu prvake, da budu bezbedni u soabraćaju, kako da pređu ulicu i da se prevoze u automobilu, ali i kasnije kako da voze bicikl - rekao je Stamatović.

On je dodao da je "Pažljivkovu knjigu" prati i takmičenje "Pažljivkova smotra", kao i da se Agencija i Ministarstvo prosvete trude da tokom cele školske godine sprovode tu kampanju čiji je cilj edukovanje dece i skretanje pažnje svim vozačima na učestvovanje dece u saobraćaju.

Predsednik opštine Zvezdara koja se priključila akciji Mihailo Dosković rekao je za Tanjug da je bezbednost dece u saobraćaju jedan od prioriteta rukovodstva te opštine, kao i da veruje da se ovakvim događajima može podići nivo znanja prvaka o ovom pitanju.

- Ovom akcijom pokazujemo koliko su nam važna naša deca i prvaci. Delimo im prsluke i knjigu "Pažljivko", kao i ranac, sve uz dobru saradnju sa ABS - rekao je Mihailo Dosković.

(Telegraf.rs/Tanjug)