Biciklistička trka u Beogradu: Malo mesta za veliko srce ovih učesnika, cilj je mnogo viši od pobede

M. B.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Nikola Tomić

Sekretarijat za zdravstvo najavio je da ove godine Ženski centar „Milica” obeležava jubilarnu desetu manifestaciju „Daj pedalu raku”, u okviru koje se sutra u 12 časova na Trgu republike održava biciklistička vožnja podrške.

Okupljanje učesnika je od 10.30 časova, a početak vožnje u 12 časova, i to od Trga republike do Ade Ciganlije, sledećom trasom: Trg republike – Vasina – Uzun Mirkova – Pjarona de Mondezira – Bulevar Vuka Bojovića – Beton hala – biciklistička staza Sava promenada – Ada, Bici-centar „Markoni”.

U isto vreme, tačno u podne, vožnja će startovati i u više od 30 gradova Srbije i regiona.

Sekretarijat za zdravstvo je ostvario saradnju i pružao podršku ovoj javno-zdravstvenoj kampanji, s obzirom na to da se radi o velikom javno-zdravstvenom problemu. Cilj je podizanje svesti čitave društvene zajednice, a posebno žena o značaju skrininga, preventivnih i redovnih pregleda dojki, te ranog dijagnostikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanje zdravih stilova života, naročito sporta, stavljajući akcenat na biciklizam, kako u prevenciji tako i u rehabilitaciji žena posle operacije raka dojke.

Ova manifestacija, koja je postala sinonim zajedničke borbe protiv raka dojke, okuplja hiljade učesnika, pacijenata, članova porodica obolelih i lekara kako bi zajedno poslali poruku solidarnosti i podigli svest o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i lečenja raka dojke.

Izjave za medije predviđene su od 11.30 časova, a sagovornici će biti predsednica udruženja i lekari-onkolozi.

(Telegraf.rs)