Bukti "gerilski rat" oko parkinga u Beogradu: Gde je nestala ljubaznost i strpljenje, gde su džentlmeni?

Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Shutterstock

Zakon i pravila su jasna, ali parking mesta van zoniranih delova grada toliko su "zlatna" da se oko njih vodi pravi "gerilski rat"!

I to nema nikakve veze s pravom, ali mnogi se pozivaju na - pravdu. A u svemu tome zaboravili smo na dobre komšijske odnose, gest dobre volje, džentlmensko ponašanje, strpljenje... Da li smo zbog parkinga postali drski, napadni i agresivni?

Problem nastaje i kod legalnog i nelegalnog parkiranja, na strani onih koji greše i onih koji traže pravdu - čini se da su svi prešli granice pristojnog ponašanja. Jedni se ljute kada ne mogu da prođu zbog bahato parkiranih vozila, drugi jer im je zagrađen prolaz do dvorišta, trećima smeta jer im je neko "ukrao" parking mesto koje smatraju svojim, bilo da je propisno ili ne...

Ali u tom gromoglasnom traženju pravde nemamo sudiju za svaki pojedinačni slučaj!

Stara fora - povlačenje brisača

Poznato je da mnogi kažnjavaju vozače za koje smatraju da su prekršili neko formalno ili "komšijsko" pravilo, tako što im povlače brisače. Nekada tu nastane i šteta.

Bilo je i onih koji uzvraćaju udarac, pa javno priprete da "ako nekoga budu videli da im dira brisače..." biće "belaja".

Nova fora - izduvavanje guma

Foto: Shutterstock

Bušenje guma je radikalna metoda, ali neki su se dosetili, pa smislili "kaznu" koja ne ostavlja trajne posledice na automobilu, ali je vas dovodi u veoma nezgodnu situaciju.

U Zemun Polju tako su neki koji su stali na "zabranjeno" mesto završili sa izduvanim gumama.

Bizaran potez - ofarban retrovizor

Jedna žena podelila je na IG stranici Serbia Live Beograd potpuno neverovatan slučaj "kazne" koju je dobila od jednog čuvara.

Ona je njemu pomerila ciglu, a on...

"Moj desni retrovizor ofarban je sivim sprejem jer sam se parkirala jednom čuvaru parking mesta ispred kapije. Tu ima mesta za 4 auta, garaže niti ulazna vrata niko ne dira, već se staje uz ivicu trotoara. Gospodin stavlja 2 cigle čuvajući mesta, a nakon mog sklanjanja cigle, on vandalizuje moj auto! Zamislite šta bi se desilo ujutru da idem na posao, vozim decu u školu itd! Nemam desni retrovizor!", navela je.

Grebanje ključem

Foto: Shutterstock

Grebanje farbe ključem potez je koji mnogima zagorča život. Šteta nije mala na skupljim automobilima, ali veći problem od štete je činjenica da zbog nekoga ko vam je anonimno naudio morate da sređujete svoj automobil.

"Vaspitne" poruke

Poruke koje ne čine nikakvu štetu, ali zato skreću pažnju svih na vađ automobil, pozivaju na savest, na pravila, na red i zakon, na pravdu, a često im je cilj i da vas malo ponize. Na primer natpis "Bahato parkiram" je čak bio štampan i na nalepnicama.

(Telegraf.rs)