Šta se dešava s BG vozom? Beleže se izostanci, od jutros ih je bilo 7, ovo je odgovor nadležnih

M. B.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Telegraf.rs

BG voz, nekada najpouzdaniji vid javnog prevoza, poslednjih meseci pokazuje određene probleme u radu - pojedini polasci gotovo svakodnevno izostaju na nekoj ili više linija ovog sistema.

Samo od jutros bilo je 7 izostanaka.

  • Voz koji polazi iz Rakovice za Lazarevac u 04:31 časova, kao i iz Lazarevca za Rakovicu u 06:03 časova, neće saobraćati iz tehničkih razloga
  • Voz koji polazi iz Ovče za Resnik u 08:22 časova, neće saobraćati iz tehničkih razloga.
  • Voz koji polazi iz Resnika za Beograd centar u 10:01 časova, neće saobraćati iz tehničkih razloga.
  • Voz koji polazi iz Batajnice za Ovču u 09:57 časova, kao i iz Ovče za Batajnicu u u 11.59 časova, neće saobraćati iz tehničkih razloga.
  • Voz koji polazi iz Batajnice za Zemun u 13:57 časova, neće saobraćati iz tehničkih razloga.

Imobilizacija voznih sredstava, izuzetne tehničke nepravilnosti, problemi i stanje na infrastrukturnim kapacitetima tri su razloga čestog kašnjenja iizostajanja polazaka BG voza, objašnjavaju nadležni.

Ovaj odgovor dostavio nam je Sekretarijat za javni prevoz:

"Sekretarijat za javni prevoz Gradske uprave grada Beograda ima potpisan ugovor o prevozu putnika železnicom sa Akcionarskim društvom za železnički prevoz putnika 'Srbijavoz' u čijoj nadležnosti su vozna sredstva, odnosno elektromotorne garniture, kojima se vrši prevoz putnika u sistemu BG:Voz-a.

Prema informacijama dobijenim od prevoznika 'Srbijavoz' a.d., angažovanog za prevoz putnika železnicom, osnovni razlozi koji utiču na poremećaj u odvijanju saobraćaja vozova iz sistema BG:voz su veliki stepen imobilizacije voznih sredstava, izuzetne tehničke nepravilnosti kao i problemi i stanje na infrastrukturnim kapacitetima. Nadležne službe 'Srbijavoz' a.d. preduzimaju sve raspoložive mere i sprovode potrebne aktivnosti u cilju prevazilaženja nepravilnosti koje utiču na redovitost saobraćanja vozova iz sistema BG:voza.

Planove razvoja beogradskog železničkog čvora, u čijim okvirima je i razvoj gradske železnice, sprovodi nadležno ministarstvo u saradnji sa republičkim i gradskim institucijama. Modernizacija voznih sredstava i infrastrukturnih kapaciteta za potrebe razvoja i unapređenja gradske železnice u interesu je svih zainteresovanih strana: na prvom mestu građana, nadležnog ministarstva, grada Beograda i železničkih društava 'Srbijavoz' a.d. i 'Infrastruktura železnice Srbije' a.d. Prema dosadašnjim saznanjima kojima raspolaže Sekretarijat za javni prevoz u cilju daljeg razvoja BG:voza u narednom periodu planira se širenje tj. uspostavljanje linije BG:voza do Aerodroma 'Nikola Tesla', koje pored projektovanja i izgradnje nove železničke infrastrukture do aerodroma obuhvata i nabavku novih voznih sredstava", objsnili su.

(Telegraf.rs)