Ko gađa prolaznike u Beogradu? Slučaj sa Novog Beograda peti za godinu dana!

E. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Đorđe Đurić

Vest da neko iz vazdušne puške puca u prolaznike uvek uznemiri javnost. Dešavalo se to, nažalost, nekoliko puta poslednjih godina u Beogradu i policija je uvek uspevala da otkrije odakle je pucano. Posle priče u javnosti da se nešto slično dešava u Ulici Otona Župančiča, ekipa RTS-a otišla je na Novi Beograd.

Sugrađani u Ulici Otona Župančiča kažu da su čuli da je njihova komšinica povređena iz vazdušne puške, ali niko ne zna više detalja.

- Upravnik sam u dve zgrade u toj ulici, čuo sam za to što se desilo, ali u razgovoru sa stanarima niko ništa nije prijavio, nije mi stiglo bilo kakvo obaveštenje da se neko žalio, a ni druge kolege mi nisu ništa rekle - navodi profesionalni upravnike zgrade Nenad Radić.

Policijskoj stanici na Novom Beogradu je krajem avgusta prijavljen ovaj slučaj.

Šef Odseka za suzbijanje kriminala u toj stanici Darko Pavlović kaže da su policijski službenici na licu mesta obavili razgovor sa povređenom ženom.

- Utvrdili su da ima povredu ruke, ali nije utvrđeno na koji način je došlo do povređivanja i gospođa je odbila medicinsku pomoć. Samo je bila ta jedna prijava da je neko povređen iz vazdušne puške, ni pre ni posle nije bilo prijava da je neko pogođen u Otona Župančiča - napominje Pavlović.

Peti slučaj za godinu dana

Prošle godine u avgustu povređena je žena na Bežanijskoj kosi kada je pogođena, takođe, iz vazdušne puške, potvrdili su nam u policiji.

Policijski službenici su izašli na teren, identifikovali napadača i protiv njega je podneta krivična prijava.

U maju je u Sarajevskoj ulici muškarac iz vazdušne puške pogodio jedanaestogodišnjeg dečaka. Istog meseca povređena je i devojčica kod Kalemegdana, a 2021. nepoznata osoba povredila je đake OŠ "Janko Veselinović".

Policija može da pokrene istragu samo kada građani podnesu prijavu. Lakše je kada su u okolini zgrade, parkovi, prodavnice, jer u većini slučajeva postoje očevici.

Teško utvrditi počinioca

Tok istražnih radnji kojima se utvrđuje odakle je i kako pucano iz vazdušne puške ne razlikuje se mnogo od utvrđivanja okolnosti kada je neko pogođen iz vatrenog oružja, kažu sudski veštaci i stručnjaci za balistiku. Međutim, kažu, teže je zaključiti slučaj.

- Jedino što je velika problematika to je da se tu radi o projektilu koji je olovni, deformiše se i ako se on zadrži u telu, vrlo ga je teško, ukoliko i znate iz kog oružja i imate ga na raspolaganju, da spojite projektil i oružje - objašnjava sudski veštak Zorica Subotić veštak za RTS.

Problem predstavlja i to što manji kalibri vazdušne puške mogu da se kupe u prodavnici oružja za 15.000 dinara, samo uz ličnu kartu, dok veći kalibar mora da se prijavi MUP-u.

Zakon je isti kao i za vatreno oružje. Ipak, stručnjaci smatraju da bi neka pravila mogla da budu izmenjena.

Za krivično delo izazivanje opšte opasnosti predviđena je novčana i kazna zatvora do pet godina, a kada se puca iz blizine, i hitac iz vazdušne puške može da bude smrtonosan.

(Telegraf.rs/RTS)

Teme