U petak +33, a toplane se spremaju za prve probe: Pa, već smo na pragu oktobra, za dve nedelje počinje sezona

M. B.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Mateja Beljan

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počinju u utorak, 1. oktobra, i trajaće do srede, 9. oktobra, saopšteno je iz JKP-a "Beogradske elektrane".

Probe će biti obavljene u okviru završnih priprema za predstojeću grejnu sezonu, koja prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu zvanično počinje 15. oktobra.

Funkcionalne probe podrazumevaju proveru rada toplotnih izvora (15 toplana i 18 kotlarnica), toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a prema potrebi i pojedinih grejnih instalacija u objektima. Cilj je da proizvodna i distributivna postrojenja budu što bolje pripremljena za predstojeću grejnu sezonu.

Funkcionalne probe nisu takozvane tople probe i ne podrazumevaju početak isporuke toplotne energije. Zbog toga se apeluje na potrošače da ne upućuju prijave kvara Servisnom centru Grada Beograda (11-0-11) ukoliko im radijatori nisu topli, jer se pod funkcionalnim probama podrazumeva provera rada sistema u hladno-dinamičkom režimu, a ne u režimu zagrevanja stambenog i poslovnog prostora.

Probe toplotnih izvora, distributivne mreže, podstanica i pojedinih grejnih instalacija obavljaće se prema sledećoj dinamici:

  • Utorak, 1. oktobar – toplane: „Konjarnik” i „Mladenovac”, kotlarnice: „Institut majka i dete”, „Uprava prihoda” i „Janka Veselinovića”;
  • Sreda, 2. oktobar – toplane: „Dunav”, „Miljakovac”, kotlarnice: GAK „Narodni front”, „Luka Beograd” i „Resnik”;
  • Četvrtak, 3. oktobar – toplane: „Voždovac”, „Borča” i „Višnjička banja”, kotlarnice: „Braće Marić 3–7” i obnovljiv izvor energije „Ovča”;
  • Petak, 4. oktobar – toplane „Cerak” i „Zemun”, kotlarnice: „Vrtlarska” i „Makedonska (Jakšićeva)”;
  • Ponedeljak, 7. oktobar – toplane: „Novi Beograd”, „Mirijevo” i „Banovo brdo”, kotlarnice: „Sremčica” i „Barajevo”;
  • Utorak, 8. oktobar – toplana „Batajnica”, kotlarnice: KBC „Bežanijska kosa”, „Železnik” i „Šeher” u Andre Nikolića 3;
  • Sreda, 9. oktobar – toplana „Medaković”, kotlarnice: „Preševska 31”, KBC „Zvezdara” – Dimitrija Tucovića 161 (parna), KBC „Zvezdara” – Dimitrija Tucovića 161 (neparna) i Dom zdravlja „Braće Jerković”.

Trebalo bi da korisnici sistema daljinskog grejanja obrate pažnju na ispravnost svojih unutrašnjih grejnih instalacija. Pozivom na broj telefona 11-0-11, Servisnom centru Grada Beograda mogu odmah da prijave samo ukoliko primete curenje vode iz instalacija ili kvar, saopšteno je iz ovog javnog komunalnog preduzeća.

(Telegraf.rs)