Posetite žarkovački muzej: Poseban program tokom Dana evropske baštine

M. B.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Opština Čukarica

U okviru mnifestacije "Dani evropske baštine", Turistička organizacija Čukarica je u Zavičajnom muzeju Žarkova priredila bogat program.

Organizovane su dečje etno radionice, tokom kojih će mladi imati priliku da nauče da prave predmete sa etno motivima, poput ćilima, korpica i torbica.

Održan je i koncert kvarteta "Aurora", nakon čega je na programu bilo veče posvećeno Jovanu Dučiću i Banovom brdu, autora Marka Mil Popovića, a potom je prikazan i dokumentarno-igrani film u režiji Milice Bajić Đogo, pod nazivom "Matija Ban između dve dinastije".

Prisutne je pozdravila članica Opštinskog veća Jelena Milosavljević, a manifestaciji su prisustvovale predsednica Skupštine GO Čukarica Lidija Jovanović i članica Opštinskog veća dr Slađana Tomić.

"Meni je ogromna radost, kao strosedeocu Čukarice, posebno u ovako značajnoj, istorijskoj ustanovi, koja najbolje predstavlja naše nasleđe i naš lokalni identitet, da obeležimo 'Dane evropske baštine 2024'. Drago nam je što je Turistička organizacija Čukarica i ovog puta u okviru ove manifestacije pripremila izuzetan program i divne etno radionice za decu, koje neguju i čuvaju našu tradiciju, kao današnja pod nazivom 'Ćilim'. Izuzetno je važno čuvati i brinuti o našem kulturnom nasleđu, posebno pred današnjim izazovima digitalnog i tehnološkog razvoja", istakla je Jelena Milosavljević.

Direktorka Turističke organizacije Čukarica Dragana Zec je podsetila da se Dani evropske baštine u Srbiji obležavaju već pune 22 godine.

"Želela bih da vas podsetim da je cilj ove manifestacije da se predstavi kulturno nasleđe kao zajednička baština evropskog naroda, a to je prilika za promociju različitih kulturnih običaja i tradicije. Ova manifestacija je poput mosta koji spaja prošlost, sadašnjost i budućnost. Zato smo danas ovde u divnom Zavičajnom muzeju Žarkovo gde će se održati etno radionice za decu, koja su naša budućnost i koja će našu tradiciju otrgnuti od zaborava", rekla je Dragana Zec.

(Telegraf.rs)