I predsednica opštine zasukala rukave: Evo koliko je smeća skupila "Eko patrola" na Novom Beogradu

M. B.
Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Opština Novi Beograd

Đaci OŠ "Ratko Mitrović" zajedno s roditeljima prisustvovali su edukativnim radionicama o pravilnom sakupljanju i odlaganju otpada, a nakon toga su očistili školsko dvorište, kao i javnu površinu u blizini škole u bloku 38. „Eko patrola“ održana je na incijativu Opštine Novi Beograd, a u saradnji sa organizacijom „Ploging Srbija“ koju čine reprezentativci naše zemlje, pobednici svetskog takmičenja u trčanju i istovremenom sakupljanju elektronskog otpada u Đenovi. Kroz druženje i zanimljiv program, maratonci su đake zainteresovali za važne ekološke teme poput reciklaže i razlike između korišćenja jednokratne i višekratne plastike.Tokom akcije iskorišćeno je više od 180 rukavica, a sakupljeno je oko 3.000 litara otpada u čijem su selektovanju učestvovali đaci.

Predsednica Opštine Novi Beograd Ivana Nikolić zajedno sa svojim saradnicima priključila se čišćenju školskog dvorišta i poručila da je „Eko patrola“ projekat koji ima za cilj da đake upozna o važnosti očuvanja životne sredine, kao i da podigne svest kod dece da nije sramota pokupiti otrad na koji se naiđe nakon užine u školi.

„Nastavićemo da organizujemo zajedničke akcije i u drugim novobeogradskim osnovnim školama. Nakon toga, planiramo i saradnju sa predškolskom ustanovom „11. april“. Veoma je važno da se deca od ranog školskog i predškolskog perioda nauče da odlažu otpad u kantama za plastiku, staklo i aluminijum, koje su danas postavljene u dvorištu škole“, rekla je Ivana Nikolić i dodala da deca najbolje usvajaju znanje kada im se kroz praksu pokaže kako treba da se ponašaju prema životnoj sredini.

Predsednica se zahvalila roditeljima, nastavnicima i komšijama, koji su svojim prisustvom podržali akciju i pozvala sve zainteresovane sugrađane da se priključe „Eko patroli“.

Viktor Trifunović iz organizacije „Ploging Srbija“ istakao je da je ceo događaj veoma uspešno realizovan i da je učinak dece i roditelja izuzetan.