"Vrtela se kao vitez Koja nasred puta": Predivna priča o spasavanju zaštićene i ugrožene vrste

Vreme čitanja: oko 1 min.
Foto: Telegraf.rs

Kada vidite životinju u nevolji, budite humani, zastanite i pokušajte da pomognete. Ukoliko je problem veći ili se plašite pozovite nadležne službe i spasite život. Ovo je priča o jednoj šumskoj kornjači kojoj se sreća osmehnula nakon što je život mogla da izgubi pod točkovima besne mašine.

Sve se desilo na Topčiderskom brdu dok je leto polako odlazilo. Naša čitateljka sedela je u dvorištu nakon ručka ispijaći kafu. Dva velika džipa projurila su ulicom. Ustala je i pogedala ka ulici jer je kroz ogradu videla da se nešto vrti nasred puta nakon furioznog prolaska vozila. Ni sanjala nije da će ugledati veliku šumsku kornjaču kako se vrti na leđima oklopa, kao u sceni iz crtaća o vitezu Koji.

- Čim sam shvatila da se životinja muči i bori da se vrati na noge potrčala sam ka njoj. Uzela sam je u ruke i unela u dvorište - kaže sa uzbuđenjem naša čitateljka koja nam je prosledila materijal spasavanja ove predivne kornjače.

Brzo je pretražila na internetu i shvatila da je to šumaska kornjača koja je i u Srbiji zakonom zaštićena vrsta. To je bio signal da je odmah treba pustiti u najbližoj šumi odakle je sigurno i zalutala u prometnu gradsku ulicu.

- Pronašla sam dovoljno veliku kutiju u kući, napunila je lišćem iz bašte i nežno smestila kornjaču u nju. Nakon nekoliko minuta već smo bile u Košutnjaku, gde je ova lepotica iz kutije srećno zbrisala u šumu. Osećaj je bio predivan - tvdri naša sagovorica.

Budite humani i pomozite u nevolji, nećete zažaliti osećaj je poseban, a nečiji život je nastavio da teče dalje zahvaljujći samo vama.

(Telegraf.rs)