Otkrivamo: Nova autobuska stanica otvara se već 27 septembra, detaljan vodič za 65 perona i 20 stajališta JGP

M. B.
Vreme čitanja: oko 3 min.
Foto: Beoinfo

Nova beogradska autobuska stanica počeće da radi već 27. septembra, saznaje "Telegraf".

Svi zaposleni na Beogradskoj autobuskoj stanici biće na usluzi korisnicima u vezi s informacijama o prigradskom, međugradskom, međunarodnom, ali i vanlinijskom prevozu.

Detaljan raspored perona

Sa jedne strane biće dolazni peroni označeni brojevima od 1 do 12.

Peroni za prigradski saobraćaj biće obeleženi brojevima od 13 do 20.

Kod dvadesetog perona naći će se i ograda, koja će deliti kontrolisani prostor za međugradske i međunarodne polaske.

Peroni s brojevima od 21 do 34 neće se koristiti do izgradnje stanične zgrade, pa će svi državni i međunarodni polasci biti s perona s brojevima od 35 do 56. Takođe, koristiće se i peroni za turističke polaske s brojevima od 57 do 63.

Važno je znati da će za pristup peronima za turističke polaske postojati poseban ulaz na autobusku stanicu, što važii za međunarodne linije za dalje destinacije.

Postoje i peroni broj 64 i 65, koji su pomoćni.

Za dolazne perone i za prigradske polaske protok putnia neće biti kontrolisan (verovatno to znači da peronske karte neće biti potrebne).

Na perone za međugradske polaske moći će da se priđe kroz kapiju kod prigradskih perona ili na ulazu od strane male stanične zgrade ispod Bulevara heroja sa Košara, u blizini železničke stanice.

Na kapijama će se nalaziti kartomati.

Karte ćete moći da kupite i u staničnoj zgradi, gde će se nalaziti i uslužni ugostiteljski objekti, menjačnica, toaleti...

Javni prevoz

Dolazak do nove stranice biće pomalo komplikovan za sve one koji ne poznaju ovaj kraj, budući da se u okolini nalazi čak 20 stajališta javnog prevoza.

Linije koje će moći da se koriste su: 7, 9, 11, 13, 60, 60L, 67, 85, 89, 94, 95, 600 i EKO1, kao i BG voz.

Budući da će ovo biti i veliko stajalite prigradskih linija, u kojima važe iste karte kao i u gradskim, to putnicima iz pravca Čukarice i s Voždovca može da olakša transport.

Mogu da se koriste i linije BG voza.

Ovo su stajališta

  • ŽS Novi Beograd za tramvaje 7, 9, 11, 13 i autobuse 94, 95 i E6 u Ulici Antifašističke borbe (dva smera, četiri stajališta), tu staju i linije 60 i 60L u smeru ka Toplani.
  • Đorđa Stanojevića za linije 11 i 13 (dva smera, dva stajališta) na platformi kojom se travaji penju na Most na Adi, prilaz stepeništem
  • Blok 42 na raskrsnici Jurija Gagarina i Antifašističke borbe (dva smera, pet stajališta) za linije: 7, 9, 11, 13, 85, 94, 95, 600, E6, kao i linije 60 i 60L u smeru ka gradu.
  • Naselje Belvil za linije 89, 95 i E6 gravitira jednom od ulaza u stanicu u smeru ka centru grada.
  • Bulevar crvene Armije za linije 85 i 600, dva stajališta za dva smera u zoni naselja Belvil.
  • Depo Sava u smeru ka Belvilu nalazi se u Ulici Đorđa Stanojevića i na ovom stajalištu staju autobusi EKO1 i 85.
  • Španskih Boraca (dva smera, tri stajališta) na uglu Španskih Boraca, Đorđa Stanojevića i Bulevara Milutina Milankovića za linije: 67, 93, 94, 600, kao i u smeru ka Belvilu za liniju EKO1.
  • Postoji i stanica Milutina Milankovića, na raskrsnici sa Antifašističke borbe, za linije EKO1, 67 i 93 (dva stajališta za dva smera), kao i za linijju 94 u smeru ka Bloku 45.

Na stajalištima Španskih boraca i Milutina Milankovića stajaće i autobus na liniji 93: Bežanijska kosa (groblje) - Miljakovac 1, preko Gazele. Reč je o novoj liniji koja je, kako sazna

(Telegraf.rs)