U Beogradu obeležen Svetski dan bezbednosti pacijenata

A. G.
Vreme čitanja: oko 2 min.
Foto: Privatna arhiva

Širom sveta, 17. septembra se obeležava Svetski dan bezbednosti pacijenata, a na konferenciji održanoj u Beogradu istaknuto je da je veoma važno da lekari, ali i pacijenti prijavljuju neželjene reakcije na lekove, jer se tim praćenjem doprinosi očuvanju javnog zdravlja.

Svaki lek može nekad izazvati neželjene reakcije, a postoji nekoliko načina na koje pacijenti mogu to da prijave, rečeno je na konferenciji koju su zajednički organizovali Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), Udruženje pacijenata Srbije (UPS), Privredna komora Srbije, Udruženje proizvođača generičkih i biosmilarnih lekova (Genezis) i Udruženje proizvođača inovativnih lekova - INOVIA.

Dozvola za novi lek izdaje se tek nakon što se u kliničkim ispitvanjima potvrdi da očekivana korist njegove primene prevazilazi potencijalne rizike. Nakon što se za neki lek izda dozvola, nastavlja se sa praćenjem njegove bezbednosti, u čemu svako ko ga koristi može da pruži svoj doprinos, rečeno je na konferenciji na kojoj su učestvovali Jelena Mitrašinović, ALIMS, Bojana Marković UPS i Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova.

Izdavanje dozvole za lekove i praćenje njihove bezbednosti su među najznačajnijim nadležnostima koje su poverene Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. Kao regulatorno telo, Agencija kontinuirano održava i unapređuje nacionalni sistem praćenja bezbednosti lekova.

Srbija, kada su u pitanju zakoni iz ove oblasti, potpuno je usklađena sa Evropskom Unijom, rekao je Bojan Trkulja.

"To je ono što nam omogućava da budemo potpuno sigurni da lekovi koji se nalaze na našem tržištu ispunjavaju najviše standarde. Imali smo slučajeve da je naša Agencija za lekove i medicinska sredstva odbijala da pruži dozvolu za lekove koji su je dobili u inostranstvu", rekao je Trkulja i dodao da je za bezbednost pacijenata jedna od najvažnijih stavki da je lek koji koriste prepisao lekar.

"Nemojte lekove kupovati na pijaci i na internetu", apelovao je Trkulja.

Uz svaki lek u Republici Srbiji priloženo je Uputstvo koje sadrži važne informacije koje treba pročitati pre primene leka. Ukoliko ste pacijent, proverite da li koristite odgovarajući lek na adekvatan način. Ako niste sigurni, obratite se zdravstvenom radniku za savet, objasnili su stručnjaci.

Bezbednost primene lekova je podjednako važna kao i njihova efikasnost, a svaku sumnju na neželjene reakcije možete prijaviti Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije popunjavanjem onlajn obrasca za prijavljivanje neželjenih reakcija ili preuzeti obrazac možete poslati poštom (Vojvode Stepe 458, 11221 Beograd), telefaksom (011 39 51 130) ili elektronskom poštom na adresu: nezeljene.reakcije@alims.gov.rs.

Dodatno, sumnju na neželjene reakcije na lek možete da prijavite i nosiocima dozvole za lek u Srbiji koristeći podatke iz Uputstva za lek.

Ove godine, u fokusu globalne kampanje je bezbedna primena lekova, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva sve zainteresovane strane da preduzmu mere u ključnim oblastima koje su povezane sa potencijalno značajnom štetom za pacijente usled nebezbedne primene lekova, istaknuto je danas na konferenciji u Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)