"Beograde, dobro jutro": Odlaskom Duška Radovića stalo je kultno buđenje Beograđana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas i mlađe generacije umeju da uz pomen prestonice dodaju još dve reči koje zajedno čine naziv Radovićeve emisije

Pre 40 godina, 1984. preminuo je Dušan Duško Radović, srpski pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik, čovek koji je osam godina narod budio radio emisijom "Beograde, dobro jutro", ispunjenom obiljem satiričnih dosetki i duhovitih komentara.

Koliki značaj je ta emisija imala, ogleda se donekle i u činjenici da i danas mlađe generacije umeju da uz pomen prestonice dodaju još dve reči koje zajedno čine sada kultnu frazu: "Beograde, dobro jutro".

Nakon godina emitovanja i zajedničkog ustajanja uz Radovićeve genijalne dosetke, Beograd je naprasno ostao uskraćen za buđenje uz poznate reči i rasanjivanje na, slobodno se može reći, način koji više nije ponovljen.

Radović je kroz priču o Beogradu i kroz osvrt na svakodnevne životne situacije, iznosio svoje misli.

Jedna od njih, koju su mnogi upamtili govori o roditeljstvu i greškama koje se mnogim roditeljima dogode.

"Dece je sve manje, a pasa sve više. Danas znamo ono što nekada nismo znali. Psi su uglavnom rasni, a deca su naša, domaća i divlja. Od pasa ne treba ništa i nikoga stvarati, a od dece treba stvarati ljude, što je skoro nemoguće. Nailazi neko pasje vreme, u najboljem smislu te reči", rekao je svojevremeno Duško Radović.

O tome koliko je Radović bio poštovan i voljen u narodu, govori i činjenica da ga je na večni počinak ispratilo oko 10 hiljada ljudi, onih koji su godinama ustajali slušajući njegov glas.

Preminuo je 16. avgusta 1984. godine.

Napisao je brojna dela, a neka od napoznatijih su: "Kapetan Džon Piplifoks", "Poštovana deco", "Smešne reči", "Na slovo, na slovo", "Beograde, dobro jutro 1" i mnoga druga. Njegove pesme su postale hitovi za decu u izvođenju dečijeg hora "Kolibri" - Mrak, Plavi zec, Strašan lav, Šta je na kraju, Pesma o mleku, Tatin muzičar, Zdravica (Sve što raste htelo bi da raste…)...

U čast Duška Radovića, prisetićemo se nekih njegovih čuvenih citata:

"Ko prvi devojci, njegova devojka. Ko poslednji devojci, njegova žena."

"Svaka žena ima po jednu, prvu ljubav, za uspomenu i dugo sećanje, za kajanje i uzdisanje, za bolje razumevanje poezije i muzike."

"Vodite računa o svom prezimenu. Ono će živeti duže od vas i odgovarati za sve gluposti i greške."

"Oni koji izdaju i štampaju papirni novac mogli bi sa jedne strane svake novčanice štampati i uputstva za upotrebu. Mnogi građani imaju para, ali ne znaju šta sa njima da rade."

"U Poljskoj jeste zanimljivo ali ne možemo reći da je kod nas dosadno. Uzbudljivo je u Engleskoj, u Italiji, u Španiji, ali nije tačno da i kod nas nema šta da se vidi i čuje. Uopšte, mi spadamo među zanimljive zemlje u Evropi."

(Telegraf.rs)