Jedan čovek u Barajevu prosečno potroši i 700 litara vode na dan: Mole se svi da se suzdrže od rasipanja vode

M. B.
Vreme čitanja: oko 1 min.

U svim ostalim delovima Beograda nema većih problema u vodosnabdevanju

Foto: Shutterstock

U danima ekstremnog toplotnog talasa, na čitavom distributivnom sistemu beogradskog vodovoda detektuju se povećane potrošnje vode, saopštava JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Uprkos tome, nema nestašice.

"Proizvodnja vode na svim proizvodnim pogonima JKP BVK je stabilna i bez većih problema. Trenutno se proizvodi preko 6.600 litara vode u sekundi", navode dalje.

Međutim, sistem nema kapacitet da dopremi toliku količinu tražene vode u rubna naselja.

"JKP BVK se u ovoj vremenskoj nepogodi susreće sa nizom izazova i problema, napregnutošću sistema, pregrevanjem opreme i prostorija sa elektroopremom i uređajima, otežanim uslovima rada na terenu, kao i hroničnim naporom radnika izloženih direktnom suncu pri radu na terenu.

Trenutno, jedina tačka sa delimičnim problemima u snabdevanju vodom u Beogradu su rubni delovi Opštine Barajevo i oni se ogledaju u nemogućnostima za dopremanjem dovoljne količine vode koja je uslovljena izuzetno velikom potrošnjom.

Prosečna dnevna potrošnja južnog pravca u većem delu godine ne prelazi 200 litara po stanovniku na dan, a sada beležimo potrošnju koja prelazi 700 litara po stanovniku na dan", saopštavaju.

Kako objašnjavaju, ni jedan sistem nije projektovan niti dimenzionisan da omogući distribuciju vode u takvim uslovima.

"Nenamenska potrošnja prilikom koje se voda za piće koristi za zalivanje poljoprivrednih površina, rashlađivanje betonskih površina i punjenje bazena ugrozila je stabilnost sistema snabdevanja, dovela do kritičnog smanjenja zaliha u rezervoarskim prostorima na teritoriji Opštine Barajevo i dovela u pitanje redovno snabdevanje vodom čitave Opštine", upozoravaju.

U svim ostalim delovima Beograda nema većih problema u vodosnabdevanju, osim u slučajevima kratkotrajnih zatvaranja zbog radova na otklanjanju kvarova.

Trenutno je i značajno povećan broj kvarova na vodovodnoj mreži, a sve raspoložive ekipe su neprekidno na terenu.

(Telegraf.rs)